Ny metod ska rädda Uppsalastudenter från alkoholskador
Studenthälsan i Uppsala har startat ett nytt projekt för att minska alkoholdrickandet bland studenterna. Tanken är att på ett tidigt stadium motverka riskbeteende. Men få studenter har hittills visat sig intresserade av att delta.
Det finns ungefär 3 000 riskkonsumenter av alkohol bland Uppsalas studenter.
Foto: Scanpix
Det nya projektet finansieras av Socialdepartementets alkoholkommitté och genomförs i samarbete mellan Studenthälsan och Kuratorskonventet som är samarbetsorgan för Uppsalas studentnationer. Det vänder sig till Uppsalastudenter under 25 år som har funderat över sina alkoholvanor.
Ovanligt projekt
Studenthälsan erbjuder 50 deltagare möjlighet att delta i två individuella samtal, ett gruppseminarium och dessutom få lyssna på en föreläsning om alkohol. Lika många ska fungera som kontrollgrupp. Avsikten är att deltagarnas alkoholvanor ska följas upp efter ett år.
Det är relativt ovanligt med så tidiga insatser i arbetet med att motverka för hög alkoholkonsumtion, berättar Claes-Göran Swahn, direktör för Studenthälsan.
— Det här är ett pilotprojekt. Vi vill testa om den här metoden fungerar, säger han.
Deltagande i projektet är helt frivilligt och kostnadsfritt och studenten kan när som helst avbryta sitt deltagande.
Inte insiktsfulla?
— Vi hoppas att minst 100 av dem som vi kallar riskkonsumenter ska vara intresserade av att delta i projektet, säger Claes-Göran Swahn.
Men intresset från studenternas sida har hittills varit lågt.
Informationen om projektet gick ut i fredags, hittills har bara en kontakt tagits. Studenterna har dock till den 16 februari på sig.
— Om det visar sig svårt att få studenter intresserade av projektet kan det bero på att även de som är riskkonsumenter inte anser att de dricker för mycket, säger Claes-Göran Swahn.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!