Ny metod ska minska sjukskrivningarna i länet

Genom nya arbetsmetoder minskade sjukskrivningarna med 42 procent vid en vårdcentral i Uppsala. Vid en kontrollmottagning ökade sjukskrivningarna under samma period med 104 procent.Nu ska den nya metoden införas vid alla vårdcentraler i Uppsala län.

Uppsala2003-05-05 00:00
För ett år sedan höll situationen vid Samariterhemmets vårdcentral i Uppsala på att bli ohållbar. Sjukskrivningsbesöken var så många att läkarna hade svårt att få tid över till annat.
Ledningen för vårdcentralen drog igång ett projekt där läkarna regelbundet träffade personal från Försäkringskassan och företagshälsovården.
Tillsammans diskuterade man hur 155 av vårdcentralens patienter som varit sjukskrivna minst en månad skulle kunna rehabiliteras. En grundtanke bakom projektet var att långa sjukskrivningar riskerar att passivisera patienten och försvåra återgången till arbetslivet.

Minskade kostnader
En stor del av de 155 patienterna slussades vidare till sjukgymnast och beteendevetare för behandling. Sjukgymnasten undersökte den fysiska arbetsmiljön på deras arbetsplatser och ordnade fysisk träning för dem som behövde.
Beteendevetaren tog bland annat emot överansträngda personer för samtal om stresshantering. De erbjöds även krissamtal och jagstödjande samtal.
Projektet startade i april 2002. Vid en utvärdering i mars i år hade drygt 30 procent av deltagarna antingen kunnat friskskrivas, minska sin sjukgrad eller överflyttas till sjukersättning som innebär mindre ersättning än sjukpenning.
För tio av deltagarna gjordes bedömningen att de inte uppfyllde kraven för sjukpenning.
Enligt en rapport från projektet motsvarar de minskade kostnaderna för sjukpenning nära 5 miljoner kronor på årsbasis. Dessutom beräknas sjukvårdskostnaderna ha krympts med 750 000 kronor.

Attitydförändring
I en enkät uppgav sex av tio patienter att de genom projektet blivit mer delaktiga i sin rehabilitering och lika många ansåg att projektet ökat deras möjligheter att återgå i arbete.
"En övergripande attitydförändring behöver komma till stånd hos såväl läkare, patienter och arbetsgivare som i samhället i stort, för i dag sjukskrivs många på vad som är felakktiga grunder", är en av slutsatserna i projektrapporten.
Nyligen berättade UNT att Försäkringskassan i Uppsala ska satsa stort på att minska kostnaderna för sjukskrivningarna. Ett led i det är att införa modellen från Samariterhemmets vårdcentral vid länets samtliga 33 vårdcentraler.
— Personal från Försäkringskassan kommer regelbundet att besöka vårdcentralerna och diskutera med läkare, sjukgymnast och beteendevetare hur de sjukskrivna ska kunna rehabiliteras, uppger Kerstie Lindh vid Försäkringskassan i Uppsala.
UNT: Finns det inte risk att enskilda kommer i kläm när ni försöker minska kostnaderna för sjukskrivningarna?
— Det är viktigt att vi kommer rätt när det gäller vilka som ska omfattas av socialförsäkringarna, svarar Kerstie Lindh. Om det till exempel inte finns sjukdom med i bilden ska vi inte gömma någon i sjukförsäkringssystemet.
— Om sjukskrivningen hänger samman med arbetsmiljön kan vi genom den här modellen hjälpa arbetsgivaren att göra något åt saken. I andra fall kanske arbetslöshet legat till grund för sjukskrivningar och då är det viktigt att den enskilde kommer i kontakt med arbetsförmedlingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om