Ny medicin mot benmärgscancer

Ett nytt läkemedel nära besläktat med Neurosedyn, som orsakade 1900-talets mest uppmärksammade läkemedelskatastrof, har godkänts för behandling av bencancerformen multipelt myelom.

Uppsala2007-12-02 02:03
"Ett mycket värdefullt nytt behandlingsalternativ för patienter med multipelt myelom som inte blivit hjälpta av tidigare behandling. Det tycks vara både mer effektivt och ha mindre biverkningar än andra läkemedel mot sjukdomen", skriver Läkemedelsverket i Uppsala i sin värdering av det nya läkemedlet Revlimid.
Revlimid innehåller ämnet lenalidomid som är kemiskt nära släkt med talidomid. Talidomid var den aktiva substansen i det sömngivande och lugnande läkemedlet Neurosedyn. Neurosedyn stoppades i början av 1960-talet sedan det avslöjats att tusentals barn fötts med svåra missbildningar till följd av att deras mödrar tagit medicinen i början av graviditeten.

Det är ännu inte färdigutrett om också lenalidomid kan orsaka liknande fosterskador. Kvinnor i fruktsam ålder får dock inte medicinera med det nya läkemedlet utan att använda preventivmedel.
Lenalidomid tros verka både genom att stimulera immunförsvaret att angripa cancercellerna och genom att motverka att det bildas nya kärl som kan försörja cancercellerna med blod- och näring. Enligt de prövningar på patienter som ligger till grund för godkännandet av Revlimid vid multipelt myelom förbättrar läkemedlet överlevnaden vid denna svåra cancerform.
I Sverige insjuknar årligen omkring 550 personer i multipelt myelom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!