Den avgift på 400 kronor som kommunen sedan införde motsvarar kostnaden för ett busskort.
Man kan tycka att det är självklart att funktionshindrade betalar för sina resor, på samma sätt som andra köper till exempel busskort.
Men jämförelsen haltar. Den som tar sig till och från ett vanligt jobb med busskort kan även använda det på fritiden.
Det kan inte 24-årige Uppsalabon Daniel Anér. Han har autism och utvecklingsströning och kan inte åka buss på egen hand utan är beroende av färdtjänst och familjens bil.
Han behöver transporter dels till daglig verksamhet, dels till ett fritids för vuxna, dels till habiliterande aktiviteter. Sedan avgiftshöjningen nödgas Daniel Anér spendera totalt 1 600 kronor i månaden på resor.
— Andra människor kan påverka sina resekostnader och till exempel cykla i stället för att åka buss. De möjligheterna har inte Daniel, framhåller hans mor Birgitta Anér.
På lägsta nivå
Sedan mat, resor med mera är betalt har Daniel Anér numera 1 600 kronor att leva på per månad, vilket ska räcka till kläder, fritid, hygien etc.
När kommunen införde avgiften på 400 kronor framhöll beslutsfattarna att de funktionshindrades inkomster fortfarande skulle ligga några hundralappar över gränsen för socialbidrag.
— Varför jämför kommunen med dem som har det allra sämst? De som drabbas av avgiften får inte riktigt så dålig ekonomi att de har rätt till socialbidrag men det är ändå på den här nivån de kommer att ligga resten av livet, säger Birgitta Anér.
— Jag tycker att även funktionshindrade kan betala för sina resor. Men varför kan kommunen inte införa ett kort som gäller alla deras transporter så de inte får högre kostnader än andra?
Birgitta Anér framhåller att funktionshindrade omfattas av LSS-lagen där det framgår att de har rätt till "goda levnadsvillkor".
— Om kommunen menar att funktionshindrade ska leva på en nivå som bara ligger något över normen för socialbidrag tycker jag inte att man följer lagens intentioner.
Inget extra tillskott
Daniel Anér har även drabbats av andra besparingsåtgärder i kommunen. Tidigare fick ett 70-tal personer med utvecklingsstörning vattengymnastik i Fyrishov där bland andra Daniel deltog. Men för drygt ett år sedan lades den ner.
— Jag förstår att kommunen måste spara men jag ifrågasätter vilka grupper som drabbas, säger Birgitta Anér.
— Nyligen sköt kommunledningen till flera miljoner för att slippa höja busstaxan. När det däremot gäller färdtjänsten skjuter man inte till extra pengar utan på den gruppen ska det sparas. Det säger en del om vilka man inte prioriterar.
Fotnot: LSS står för lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade. Autism är ett neuropsykiatriskt funktionshinder.
Funktionhindrade som vill åka utanför Uppsala måste söka tillstånd hos myndighet. Läs mer i UNT.