– Jag är inte jätteförtjust i löner som bygger på arbetsprestation, säger landstingsrådet Sören Bergqvist (V).
Lönepolicyn i landstinget i Uppsala län går allt mer mot en individuell lönesättning, det vill säga att lönen förhandlas individuellt och att anställda som visar framfötterna på arbetsplatsen kan få lite extra. Enligt Lotta Halling, landstingets HR-direktör, är det en utveckling som har pågått länge inom landstinget.
– Vi har jobbat med det här de senaste sex-sju åren. Samtliga avtal som har träffats mellan facken och Sveriges kommuner och landsting, SKL, lyfter fram det här med individuell lönesättning och man är ense om att det är viktigt, säger hon.
Ett förslag på en ny lönepolicy ska tas upp i landstingsfullmäktige under onsdagen. Enligt den nya policyn ska ”landstinget ha en kultur där det är naturligt att belöna goda arbetsprestationer” och lönesättningen ska förutom kompetens och arbetsuppgifter även baseras på ”arbetsprestation”.
– Vi vill premiera medarbetare som tar ansvar för verksamheten och då måste vi ha incitament för dem som gör det lilla extra. Då får vi en bättre verksamhet för patienterna, säger Lotta Halling.
Men förslaget tas inte väl emot av den politiska oppositionen. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har därför skrivit ett eget förslag där bland annat de formuleringar som nämns ovan ska plockas bort.
– Jag är inte jätteförtjust i individuella löner som bygger på arbetsprestation. Arbetslagen säger ju att arbetsförhållanden ska anpassas efter varje förmåga, vilket betyder att chefen ska kunna ställa olika höga krav på olika personer, säger oppositionsrådet Sören Bergqvist (V).
Anser du att den nya lönepolicyn bryter mot arbetslagen?
– Nej, det är mer principiellt. Det är svårt att bedöma arbetsprestation, det blir en mer subjektiv bedömning. Och i så fall måste man vara tydligt med hur bedömningen sker, säger Sören Bergqvist (V).
Alf Karlsson (MP) motsätter sig inte att lönerna sätts individuellt, men tycker att det får för stort fokus. Det nya förslaget innehåller löneförmåner för vissa yrkesgrupper, till exempel att man kan växla en löneökning mot tjänstebil.
– Vi ser det här som ett sätt att kunna ytterligare premiera vissa grupper som redan idag har stora förmåner. Om det ska vara individuell lönesättning ska den vara individuell även för lokalvårdaren, säger han.