Ny lag ska hindra restaurangfusk
En ny lag ska förhindra svartjobb i restaurang- och frisörbranschen. Företagen måste ständigt kunna styrka vilken personal som finns på plats, annars blir det böter.
@3a Text utan indrag:Lagen innebär att restauranger och frisörer ska föra personalliggare från 1 januari 2007. Liggaren ska innehålla namn, personnummer och när den anställde börjar och slutar sitt pass. Den ska kunna tas fram och presenteras närhelst det sker en kontroll.
Och kontroller blir det. Skatteverket räknar med att besöka 26 000 företag under nästa år, motsvarande 80 procent av samtliga i de båda branscherna. Även pizzabutiker, gatukök och kaféer räknas in bland restaurangerna.
— Vi kommer att klara det. Kontrollerna är ett prioriterat område över hela landet nästa år. Upptäcker vi fel blir det också återkontroller, säger skattedirektör Inger Lundgren.
Id-kontroll på plats
Skatteverket gör id-kontroller på plats och jämför med liggaren. Liggarens uppgifter körs sedan mot personernas kontrolluppgifter om lön och företagets inbetalda arbetsgivaravgifter.
Om liggaren saknas eller har brister vid kontrolltillfälle innebär det böter på 10 000 kronor samt 2 000 kronor för varje verksam person som inte finns listad. Vid upprepade brister stiger bötesbeloppet till 20 000 kronor.
Svenssons krogar i Uppsala har totalt ungefär 300 personer som jobbar på restaurangerna. Alla finns i företagets datasystem, arbetspassen kontrolleras för de flesta med stämpelkort.
— Det borde inte heller vara något problem att ordna fram en liggare med en knapptryckning. Någon får väl sälja ett sådant system till oss, säger David Åström, delägare och driftsansvarig för krogimperiet.
Vanligare förr
Lasse Svensson, vd för Svenssons krogar och med lång erfarenhet av branschen, säger att svartjobb nog var vanligare förr.
— Känslan är att den nya generationen tar det mer på allvar, och restaurang- och kockyrket har fått en högre status än för 20—30 år sedan. Men det är förstås svårt att veta när man inte har insyn i alla verksamheter, säger han.
— Generellt är det bra för oss som håller på att branschen får ögonen på sig. Men den som vill fuska hittar säkert vägar ändå, säger Lasse Svensson.
Helt datoriserad
Även frisörbranschen välkomnar de nya kontrollerna.
— Det gjordes en drive med kontroller i Göteborg för en tid sedan, men här har de aldrig varit. Självklart finns det frisörer som jobbar svart, men jag har en känsla att det var flera förr, säger Matilda Mielind, ägare till salongen Bosses Friserare i Uppsala.
Hon skulle kunna presentera en lista med personal för Skatteverket redan i dag. Salongen är helt datoriserad, anställda och kunder lagras och listan uppdateras kontinuerligt vid bokningar.
— Det har vi infört sedan länge. Jag hoppas att de nya kontrollerna ger resultat. Tidigare har man mest fått höra att fusket är svårt att komma åt, säger Matilda Mielind.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!