Tanken med bristande tillgänglighet som en egen form av diskriminering är att fler människor med funktionsnedsättning ska kunna delta i samhället på samma villkor som andra. Det kan exempelvis handla om rätten att få menyn uppläst på restaurang.
I Uppsala län har tolv fall av bristande tillgänglighet anmälts till Diskrimineringsombudsmannen (DO) sedan lagändringen. Tre ärenden handlar om ojämlik tillgänglighet vid grundskolor och universitet, och fyra ärenden berör diskriminering vid kontakt med Polismyndigheten, Skatteverket och Åklagarmyndigheten. Andra ärenden berör bristande tillgänglighet inom sjukvården och i sin egen bostad.
Varje verksamhetsansvarig är skyldig att vidta skäliga åtgärder för att verksamheten ska vara lika lätt att nå för alla. Men vad som är skäligt beror på omständigheter från fall till fall. Företag inom varu- och tjänstesektorn samt och hälso- och sjukvården, med färre än tio anställda, behöver inte handkappanpassa sina lokaler. De flesta anmälningar till DO berör just tillgång till varor och tjänster, men trots den skärpta lagen har ännu inget fall tagits till domstol.