Ny lag för skönhetsoperationer: "Fantastiskt bra"

En ny lag ska öka patientsäkerheten vid skönhetsoperationer, men inom branschen går åsikterna isär. UNT har pratat med två aktörer som ser både för- och nackdelar.

Janine Bichara tror att den nya lagstiftningen kommer att ha bra effekt. "Men det kommer såklart ta tid innan allt är vattentätt", säger hon.

Janine Bichara tror att den nya lagstiftningen kommer att ha bra effekt. "Men det kommer såklart ta tid innan allt är vattentätt", säger hon.

Foto: Antonios Antoniadis

Uppsala2021-04-11 21:01

Den nya lagen träder i kraft den första juli och innebär att endast legitimerade sjuksköterskor, läkare och tandläkare får injicera botox och fillers. I nuläget finns det ingen lag som tydligt reglerar vem som får utföra den här typen av ingrepp. På salongen Beautyculture i centrala Uppsala arbetar Janine Bichara och hon välkomnar lagstiftningen.

– Det är fantastiskt bra. Jag arbetar för att branschen ska få en universitetsutbildning, en slags vidareutbildning för sjuksköterskor, läkare och tandläkare. Det här är ett komplicerat arbete och man måste veta vad man ska göra om det händer något, säger Janine Bichara, vd och estetisk sjuksköterska.

undefined
Janine Bichara tror att den nya lagstiftningen kommer att ha bra effekt. "Men det kommer såklart ta tid innan allt är vattentätt", säger hon.

Att den nya lagen snart börjar gälla är inte tillräckligt för Janine Bichara. Hon är med i den ideella organisationen Estetiska Injektionsrådet. Där arbetar hon tillsammans med andra inom branschen för att öka skyddet för den enskilda patienten.

– Det viktigaste är patientsäkerheten och att de outbildade aktörerna försvinner. Efter 13 år i branschen vet jag hur viktigt det är att de som vill ha injektionsbehandlingar ska känna sig trygga. Ibland visar jag upp bilder för kunderna på hur illa det kan gå, lite för att skrämma upp dem, säger hon lite skämtsamt.

Ytterligare ett krav som lagstiftningen för med sig är en åldersgräns på 18 år för den som vill genomgå en behandling. Den som bryter mot de nya reglerna kommer att riskera böter eller fängelse i högst sex månader.

– Tyvärr har många som arbetat med de här behandlingarna saknat rätt kompetens. Det kan bland annat handla om att de inte lärt sig tillräckligt om läkemedelshanteringen. Det finns utbildningar, men de är inte alltid så djupgående. Det krävs nämligen mer än en dag för att lära sig göra vackra läppar på ett säkert sätt, säger Janine Bichara.

Den nya lagstiftningen tas inte emot lika positivt av alla aktörer inom branschen. När UNT pratar med Selin Coban på Clinica Laser ger hon en annan bild av verkligheten.

– Risken finns att det kommer bli svårare att anställa. De flesta sjuksköterskor och läkare har ju inget intresse av att arbeta med skönhet. Självklart välkomnar vi redan med läkare och patientförsäkringar, men det bästa hade varit om det hade räckt med injektionsutbildning som det gör i andra länder, säger Selin Coban, ägare av Clinica Laser i Uppsala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!