Ny kurssatsning inom psykiatrin i Uppsala

Psykiatrin i Uppsala län erbjuder i höst för första gången kurser för syskongrupper, där ett syskon lider av schizofreni eller annan psykossjukdomar. Satsningen är unik i landet.— Just syskonrelationen har varit bortglömd inom psykiatrin, säger kurator Maria Oldberg.

Maria Oldberg, kurator vid psykiatrins psykos- och rehabiliterings-kliniks ungdomsteam i Uppsala.

Maria Oldberg, kurator vid psykiatrins psykos- och rehabiliterings-kliniks ungdomsteam i Uppsala.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2004-07-17 00:00
Situationen för anhöriga till psykiskt sjuka har uppmärksammats allt mer på senare år. Anhörigas betydelse vad gäller patientens tillfrisknande och riskerna för återfall har uppvärderats. Psykiatrin i Uppsala läns landsting startade redan på 80-talet de första kurserna för anhöriga. I dag finns även kurser för patienter. Satsningen på syskonkursen, som innebär att patient och anhörig deltar i samma kurs, är ett nytt försök.
— Vi tror att det kan vara positivt att syskonen går kurserna tillsammans. Det ger möjlighet till vidare samtal och en ökad förståelse, säger Maria Oldberg, som leder kursen tillsammans med en kollega.

Viktigt med uppskattning
Hon arbetar vid psykos- och rehabiliteringsklinikens ungdomsteam och ansvarade våren 2003 för en kurs för syskon till patienter med schizofreni eller annan psykossjukdom. Hennes erfarenhet är att syskonrelationen ibland blir en stressfaktor för patienten, en ständig påminnelse om att patienten själv exempelvis inte har familj, jobb etc. Den känslan stärks ofta genom att familjens oro resulterar i att endast negativ uppmärksamhet riktas mot det sjuka syskonet.
- Varje familj är unik och det är svårt att ge råd. Men något man kan tänka på är att inte bara uttrycka oro kring den sjuka, utan också visa uppskattning. Det kan räcka med att säga: "Vad bra att du gick ut med soporna" eller "Vad roligt att du kunde komma och hälsa på", säger Maria Oldberg.

Pressande för syskon
Det friska syskonen bär i stället ofta på en rädsla för att själv drabbas av sjukdom och skuldkänslor, exempelvis funderingar kring om de hjälper sitt syskon tillräckligt. Många upplever det också som pressande att förväntas vara det starka" duktiga" barnet som inte ställer till besvär i familjen. Syskonets sjukdom upptar ofta hela familjens energi.
Kurserna, som innehåller en föreläsningsdel och en diskussionsdel, handlar om att erbjuda ökad kunskap och möjlighet till utbyte av erfarenheter med andra syskon. Syskonperspektivet står i fokus.

Anna Lindh-rättegången jobbig
Men arrangemanget är inte okomplicerat. Patienternas integritet måste värnas och den som mår för dåligt psykiskt kan ha svårt att tillgodogöra sig kursen.
- Patienter som är mitt inne i en psykos bör naturligtvis inte gå utbildningen. Det är även viktigt att patienterna inte känner sig utsatta eller tvingade att delta. Det här är en frivillig utbildning och ingen behandling, betonar Maria Oldberg.
Under utbildningen ska bland annat en kvinna som är drabbad av schizofreni föreläsa (se artikel bredvid). Maria Oldberg säger att en viktig del är att ge positiva exempel. Anna Lindh-rättegången och debatten om psykiskt sjuka har varit jobbigt för många patienter.
— Schizofreni och andra psykosjukdomar innebär att man är svårt psykiskt sjuk. Men med rätt hjälp klarar många ändå av att leva ett fullvärdigt liv med familj, jobb och en vardag precis som för oss andra, säger Maria Oldberg.

Fotnot: Kurserna riktar sig till syskon mellan18 -40 år.

Fakta:
Schizofreni drabbar ungefär en procent av befolkningen i Sverige. Män insjuknar vanligen i 15-25 årsåldern och kvinnor i 25-35 årsåldern. Typiska symtom är hallucinationer, vanföreställningar och tankestörningar. Diagnosen ställs sedan symtom har funnits i minst sex månader.
Psykos är ett samlingsnamn för psykiska störningar där uppfattningar och värderingar av verkligheten är förändrade. Vanliga psykosformer är schizofreni, vanföreställningssyndrom, katatoni och affektiva psykoser.
Källa: Nationalencyklopedin
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!