För att hantera de växande volymerna bildas nu en helt ny krogkoncern i Uppsala med fem delägare.
Intervjun med Joseph Lahyani och Ola Johnler har skjutits upp ett antal gånger i väntan på att alla affärer ska bli klara med bland annat omorganisationer i bolagen och en stundande krogkoncernbildning. Under hösten kommer en rad olika förändringar att ske i krogbolagen där de är delägare.
I slutet av november öppnar de en ny kvarterskrog i Luthagen i den tidigare Unikbutiken. Det ska bli italienskt med två vedugnar, lite pizzeriastuk och mycket krogkänsla. Till sommaren slår man upp en uteservering ovanför den flacka trappan från trottoaren.
– Arbetsnamnet på restaurangen är Trappan, men det kommer den absolut inte att heta. Det blir nog någonting italienskt. Det är ett bra läge. Vi vet att det finns ett stort kundunderlag i kvarteren runt omkring, säger Ola Johnler, som kommer att stå för den dagliga driften.
Att förvandla en butik till en restaurang går inte i en handvändning. Ombyggnaden pågår för fullt när UNT besöker lokalen. Investeringen är på miljonbelopp. I krogvärlden i Uppsala är Ola Johnler och Joseph Lahyani kändisar men för den breda allmänheten är de doldisar.
Den nya krogkoncernen äger just nu fem restauranger. Utöver den blivande kvarterskrogen i Luthagen driver man Magnussons på Drottninggatan i Carl Philips tidigare lokaler och Biztron i Forumgallerian. Sedan tidigare äger koncernen Brasseri Höganäs som i dag drivs och arrenderas av Henriette Tervahauta. I dag fredag tar koncernen även över Konsertbaren, där verksamheten ska arrenderas ut och ska fortsätta att drivas av Gary Clareus.
Utöver dessa restauranger har Joseph Lahyani själv via ett annat bolag hyreskontraktet för lokalerna som fram till nyligen huserade nattklubben Kalas och som nu drivs av det nybildade krogbolaget Uppsala Lounge & Nattklubb AB, som ägs av en ny arrendator. Och detta är bara början. Målet är att koncernen ska växa de kommande åren.
– Det har blivit ganska många restauranger, och vi kan nu börja utnyttja koncernfördelar, vilket varje enskild krog tjänar på. Förhoppningsvis ska det ge bättre lönsamhet, säger Joseph Lahyani.
I den nybildade krogkoncernen som går under det preliminära namnet Restauranggruppen Uppsala finns fem delägare, däribland Sofia Sunnerman som driver Magnussons samt Uppsalaföretagaren Nils Brolin. Den femte delägaren är Anders Alsing som också är tilltänkt som vd för koncernen med uppgift att hantera det växande krogimperiet.
Hur är det då med fusket i branschen? Nyhetsartiklar om krogvärlden i Uppsala handlar ofta om skatteskulder och konkurser, fiffel med kassaapparater och svarta löner.
– Det har blivit mycket bättre sedan lagkraven ändrades på personalliggare och kassaapparaterna samtidigt som inspektionerna blivit vanligare. Det välkomnar vi med öppna armar. Den oschysta konkurrensen har minskat och det gör att det är lättare för de som sköter sig, säger Ola Johnler.
Samtidigt är branschen fortfarande tuff.
– Restaurangmomsen ska sänkas och det är förstås bra, men arbetsgivaravgiften borde halveras. Personalkostnaderna är stora i branschen samtidigt som det är svårt att planera scheman, särskilt om man bara driver en enda restaurang, säger Joseph Lahyani.