Ny kritik mot Lövsta slakteri

Lamm som lyfts i ullen och elpåfösning. Återigen kritiserar veterinärstudenter Lövsta slakteri. Ansvarig på slakteriet både avfärdar och instämmer.

Maria Lundesjö Ahnström, kvalitetsansvarig på Lövsta slakteri.

Maria Lundesjö Ahnström, kvalitetsansvarig på Lövsta slakteri.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2013-06-19 08:47

Efter fyra dagars praktisk undervisning på Lövsta slakteri var fem veterinärstudenter i årskurs fyra så upprörda att de skrev ett brev till Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Kritiken handlar om att separat box för sjuka djur saknas, att dåligt utformade drivgångar medför frekvent användning av elpåfösare och att utgödslingen och avflödet i stallarna fungerar dåligt. Dessutom har studenterna sett lamm lyftas i ullen.
– Det är svårt att flytta får, men det står tydligt i våra rutiner att vi inte får lyfta dem i ullen och det vet personalen om. Vi jobbar ständigt med att påminna personalen, säger Maria Lundesjö Ahnström, kvalitetsansvarig på Lövsta slakteri.

En separat box för sjuka djur krävs inte på i mindre slakterier. De få gånger ett sjukt djur kommer in märks en box med en lapp, berättar hon. När det gäller utgödslingen skrapas boxarna mellan omgångarna av djurtransporter.
– Sedan samlas det skit när djuren står där men vi kan inte städa när det står tio grisar i en box, det skapar stress, förklarar Maria Lundesjö Ahnström.

Hon håller med om att elpåfösare används för ofta och ser möjliga förbättringar.
– Det finns en klack i golvet som vi håller på att bygga bort och mattan är mörk vilket är obehagligt för djuren, så den ska vi ljusa upp, säger hon.
Samrådsgruppen för Lövsta slakteri har gått igenom brevet och vad som kan förbättras. De konstaterade även att studenterna behöver förberedas bättre inför mötet med slakteriet. En del blir chockade.

SLU gick ut stort med att Lövsta slakteri skulle vara ett modernt mönsterslakteri. I själva verket är det ett medelstort standardslakteri med enkla lösningar som fungerar tillräckligt bra.
– Vi ska leva upp till djurskyddslagstiftningen, men vi ska också tjäna pengar. Vi är inte sämre än något annat slakteri, men vi har högre förväntningar på oss, säger Maria Lundesjö Ahnström.
Anne-Marie Dalin, vice dekanus för veterinärutbildningen, tillägger att en del byggnadstekniska brister hade kunnat undvikas om personer med god kompetens inom slakterihantering konsulterats.
Flera saker har förbättrats sedan tidigare kritik. Länsstyrelsens handläggare Kristina Jansson nämner drivgången och grindssystem.
– När vi var där i mars kunde vi inte se att något kvarstod att göra i lokalerna.
I dagsläget handlar problemen om handhavandet av djuren, enligt Kristina Jansson.

Lövsta slakteri under lupp
Lövsta slakteri ägs av Sveriges Lantbruksuniversitet och drivs av privatägda Lövsta Kött AB. Det invigdes i augusti 2011. Redan samma höst blev slakteriet anmält av en SLU-student. Länsstyrelsen påpekade då flera brister som har åtgärdats. Varje vecka gör Livsmedelsverket en kontroll av de levande djuren.
Lokalerna blev felbyggda från början eftersom det var oklart vem som skulle äga slakteriet och ingen ville ta på sig kostnader.
Det unika med Lövsta slakteri är att slaktgången kan följas via fönster på övervåningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om