Olika sorters kött påverkar miljön på olika sätt. Med det som utgångspunkt har forskare vid SLU tagit fram Köttguiden, för att underlätta för konsumenten att göra miljösmarta kostval.
– Det saknades konsumentinformation som jämför olika typer av kött och alternativ till kött såsom ägg, ost och baljväxter, säger Elin Röös vid SLU, initiativtagare till guiden.
De olika köttsorternas påverkan bedöms utifrån fyra olika aspekter: klimat, biologisk mångfald, kemiska bekämpningsmedel samt djurskydd och bete. Sämst om man ska tro guiden är anonymt sydamerikanskt och irländskt nötkött som betygssätts med flera arga, röda gubbar.
Vet inte folk att kött är dåligt för miljön men struntar i det?
– Det finns olika grupper. Vissa vill göra miljösmarta val men kanske inte orkar. Då har handeln och restaurangbranschen ett jätteansvar att informera om produkterna. Sedan finns en grupp som inte bryr sig över huvud taget. Vår guide skrapar bara på ytan och är en liten pusselbit, säger Elin Röös.
Hon tycker att fokus i miljödebatten ibland kan bli för ensidigt. Det finns emellanåt konflikter mellan olika miljömål, säger hon.
– För att bevara den biologiska mångfalden, som är ett mål, behövs betande djur. Det vill vi synliggöra. En annan fråga gäller bekämpningsmedel. Ju mer man får ut på den yta man odlar, desto lägre blir klimatpåverkan. Effektiviteten kan man höja med bekämpningsmedel.
– Rådet är att titta i guiden och välja kött med många gröna ljus.
Ny köttguide för klimatsmarta val
Hur rött vill du ha ditt kött? Med trafikljus visar SLU:s Köttguiden vilken påverkan på miljön din konsumtion har.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!