Ny kombiterminal i Rosersberg

Rosersberg blir platsen för ett nytt nav för godstrafik norr om Stockholm, på både tåg och lastbil, när en ny stor kombiterminal byggs. Kostnaden på en halv miljard kronor bekostas till stor del av privata pengar. Gävle Containerterminal och Kilenkrysset går samman i projektet.

Sigtuna kommun med kommunalrådet Anders Johansson välkomnar den nya kombiterminalen i Rosersberg. Jan Persson, vd Kilenkrysset, och Ingemar Westin, vd Gävle containerterminal, från de företag som ska bygga och driva terminalen.

Sigtuna kommun med kommunalrådet Anders Johansson välkomnar den nya kombiterminalen i Rosersberg. Jan Persson, vd Kilenkrysset, och Ingemar Westin, vd Gävle containerterminal, från de företag som ska bygga och driva terminalen.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2008-06-25 18:00
Från pendeltågsstationen i Rosersberg ska nya spår dras cirka en kilometer söderut. På terminalen ska fyra spår varje år hantera att lasta om 130 000 tjugofotscontainrar per år. Till en början kan terminalen få ett tiotal arbetsplatser.

Terminalen ska byggas och finansieras genom en så kallad OPS-lösning, där privata företag och staten båda är med och betalar. Terminalen ska byggas och drivas av Gävle Containerterminal och bygg- och fastighetsföretaget Kilenkrysset, som äger mark i industriområdet. Kostnaden beräknas bli en halv miljard kronor. Hur mycket staten går in med är inte klart.
- Terminalen ska hantera gods från både järnväg och lastbil. Det blir en öppen terminal, där alla rederier och åkerier är välkomna som kunder, sa Ingemar Westin, vd Gävle Containerterminal, vid en presskonferens i Rosersberg på onsdagen.

I Gävle har bolaget, delägt av Gävle kommun, byggt en ny containerterminal för ett par år sedan. Nu satsar företaget pengar i en terminal 14 mil söderut. Med den hoppas man locka fler rederier att välja Gävle.

Banverket har i flera år utrett var en ny kombiterminal för tåg- och lastbilsgods kan byggas norr om Stockholm. Den i Årsta i Stockholm räcker inte till, och kan inte heller byggas ut. Tidigare i år kom Banverket fram till att Rosersbergs industriområde var den bästa platsen. Närheten till E 4, Ostkustbanan och Arlanda flygplats var vägande skäl.
- Det har varit problem att få gods genom Stockholm, det är en propp. Det här kommer att avlasta Essingeleden, sa Jan Persson, vd Kilenkrysset.

Kilenkrysset har sedan ett par år byggt ut industriområdet i Rosersberg i stor skala. Bredvid den kombiterminalen har företag som DHL, Bonniers och Nokian däck stora lager och logistikcentraler.

Byggstart beräknas bli nästa år och terminalen kan stå klar 2010.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om