Ny klinik för estetisk kirurgi i Uppsala
Estetisk kirurgi är en bransch som fortsätter att växa i snabb takt och Uppsala är inget undantag. I stans centrala delar öppnar nu ytterligare en specialistklinik inriktad på estetisk kirurgi.
Agneta Eriksson, Helen Hellqvist och Anders Liss på nystartade Art Clinic.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
I verksamheten kommer återskapande och estetisk plastikkirurgi, kärlkirurgi, öron-näsa-halskirurgi, hudvård och laserbehandling att ingå.
- Vår klinik kommer att locka fler än Uppsalabor. Det finns exempelvis en stor marknad i Stockholmstrakten för våra typer av kirurgi och behandlingar, men där många tycker att det är skönt att kunna komma bort en bit för att genomgå en operation. Vi tror också att patienter från exempelvis Västerås och Sala kommer att söka sig hit, säger Anders Liss, som är ansvarig läkare på nya Art Clinic.
Art Clinic etablerades för första gången i Göteborg, för snart tio år sedan, med en idé om att erbjuda privatsjukvård med hotellstandard. Med en bas i Västra Götaland finns sedan ett par år tillbaka ytterligare en klinik i Halmstad och företaget har i dag totalt 27 anställda. Moderbolaget Art Estetik AB hade en årsomsättningen på 34 miljoner kronor år 2006, vilket man räknar med att närmast fördubbla under 2008 till 65 miljoner kronor.
Företaget har valt att blicka österut i landet och expanderar nu i Uppsala, inom en bransch som trots en närmast explosionsartad utveckling de senaste åren inte visar några tecken på mättnad. Allt fler vill släta ut sina rynkor, ta bort hår på benet permanent och få större eller förminskade bröst.
Men många söker sig också till den estetiska kirurgin att "normalisera" sina kroppar från de förändringar som sker efter exempelvis amning eller en kraftig viktnedgång, bröst som blivit slappa eller en mage som har börjat hänga.
Specialistklinikernas kunder ryms i dag inom ett stort åldersspektrum, från 18 år och uppåt, där en stor andel består av kvinnor över 35 år. En liknande kundkrets väntas nå Uppsalakliniken.
- Vi räknar med att 85 procent av patienterna inom den estetiska kirurgin är kvinnor, men andelen män ökar stadigt. Det vanligaste ingreppet är mot hängande ögonlock, eftersom det är ett relativt enkelt och snabbt ingrepp. Trenden går också allt mer mot snabba ingrepp, mindre kirurgi och snabbare resultat. I branschen kallar vi det "lunchtimme surgery", berättar Anders Liss.
Uppmuntrar inte specialistklinikerna fler till att genomgå estetiska ingrepp eller möter de en efterfrågan som redan finns?
- Jag anser att vi möter en efterfrågan som redan finns. Vi räknar med att 95 procent av det vi gör på kliniken är sådant som landstinget stod för 15 år sedan. Det kan handla om personer som behöver hjälp för att de har så stor byst att de har fått rygg- och nackproblem, eller personer som vill bli av med en hängande mage som de har fått efter en kraftig viktnedgång, berättar Anders Liss.
Patienter som vill genomföra ett ingrepp konsulterar både med sjuksköterska och läkare innan operation.
- Vi ger också noggrann information om ingreppen. Om vi sedan märker att en person har en uppfattning om sin kropp som inte stämmer överens med verkligheten brukar vi avråda från ingrepp. Det har också hänt att överviktiga personer söker hjälp, men får rådet att de måste träna mer och äta bättre innan de på kan bli aktuella för ett ingrepp. När den livsstilsförändringen har skett har en operation därefter ibland inte blivit aktuell, berättar Anders Liss.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!