Ny kärlek efter 60 har sina poänger

Aldrig tidigare har så många inlett nya kärleksrelationer på äldre dar. Men få gör som Gudrun och Toivo Nurmiranta – gifter sig.

Torbjörn Bildtgårds och Peter Öbergs forskning om nya intima relationer efter 60 har rönt stor uppmärksamhet i media. Och nu har de just tecknat ett bokkontrakt och ska åka till Göteborg på stipendium från Jonseredsstiftelsen för att få skrivro.

Torbjörn Bildtgårds och Peter Öbergs forskning om nya intima relationer efter 60 har rönt stor uppmärksamhet i media. Och nu har de just tecknat ett bokkontrakt och ska åka till Göteborg på stipendium från Jonseredsstiftelsen för att få skrivro.

Foto: Anders Ahlgren

Uppsala2015-11-23 07:30

Gudrun Nurmiranta trodde inte att hon skulle få uppleva kärleken igen, efter nio år som skild. Men så träffade hon Toivo Nurmiranta. Det var för fem år sedan och i augusti gifte de sig, 75 och 78 år gamla.

– Vi tycker om varandra och vill vara i varandras sällskap och jag känner mig mer trygg som gift, säger Gudrun.

Toivo berättar att de träffades på dans i Kolbäcksparken i Halstahammar.

– Vi dansade och jag frågade: vill du komma in i mitt liv? Hon tänkte en stund och sa ja, säger Toivo och skrattar.

Han hade då varit änkling i 20 år.

– Han var solbränd och hade en guldkedja med ett lejon runt halsten. Han var så fin och dansade så fint, tango också. Vi blev riktigt kära, säger Gudrun.

Nu har hon flyttat hem till Toivo i Eskilstuna och ska sälja sitt hus utanför Enköping.

Gudrun och Toivo Nurmiranta är långt ifrån ensamma om att inleda en ny kärleksrelation på äldre dar, men de är ovanliga som har gift sig, det gör bara fyra procent av dem som blir ihop efter 60 fyllda.

Sverige är det enda landet i världen med fler frånskilda än änkor och änkemän i åldern 60–90 år. I dag är nästan hälften av alla frånskilda över 60 år. Det är en viktig förklaring till att det blivit vanligt att inleda en ny kärleksrelation efter 60. Skilda är generellt mer intresserade av att träffa en ny partner än vad änkor och änklingar är. Dagens äldre var dessutom med om den sexuella revolutionen och har en friare syn på relationer och sexualitet än tidigare generationer.

I internationella jämförelser utmärker sig Sverige även i andra avseenden. Här finns en uttalad norm både från samhället, barnen och jämngamla att det är tillåtet med en ny kärleksrelation.

Värdet med en parrelation ligger i det vardagliga – närhet och ömhet, att dela upplevelser, gå på teater ihop och få en plats i det parsociala livet.

– Som singel är man stigmatiserad och inte välkommen i parsociala sammanhang, säger sociolog Peter Öberg.

Han och Torbjörn Bildtgård har intervjuat 28 personer som inlett en ny kärleksrelation efter 60. De har även gjort en stor enkät med 1 225 svar, riktad till personer mellan 60 och 90 år, om hur de ser på parrelationer.

Peter Öberg arbetar på Gävle högskola och Torbjörn Bildtgård på Stockholms universitet. De lärde känna varandra när de doktorerade i sociologi i Uppsala och det är här vi träffas nu, hemma i Peters kök i Luthagen. De kallar sig familjegerontologer (gerontologi är läran om åldrandet).

Mest genomgående i intervjuerna är något de kallar tidsparadoxen.

– Som äldre har man mer tid att odla parrelationen än någonsin tidigare, samtidigt som livstiden är begränsad. Då blir varje dag viktig. Det gör en både väldigt selektiv och vårdande om varandra, säger Torbjörn Bildtgård.

Många som blir ihop på äldre dar väljer att vara särbos. Ofta är de rädda om sitt oberoende och vill inte behöva ta hand om någon annan. Om sedan en i paret blir sjuk kan man ändå flytta ihop för att kärleken växt sig stark och man vill ta hand om varandra. Men, som sagt, bara fyra procent gör som Gudrun och Toivo Nurmiranta och gifter om sig.

– Då handlar det om att relationen blivit lång och att deras ekonomier är så ihopblandade ändå, säger Torbjörn Bildtgård.

I en skilsmässokultur som Sverige är det inte viktigt att vara gift. Det finns också en påtaglig spärr mot äktenskap mellan äldre som beror på arvsfrågor och att barnen ofta inte vill att deras gamla föräldrar ska gifta om sig. Däremot brukar barnen vara väldigt positiva till att deras förälder har en ny partner och att de flyttar ihop.

– Partnern är en resurs för barnen som inte behöver känna samma ansvar. Och de äldre slipper känna sig som en börda för sina barn, säger Peter Öberg.

"Singelmarknaden" ser olika ut för kvinnor och män. För heterosexuella män finns det många fler att välja på, eftersom kvinnor oftare är yngre än sina män och generellt lever längre. Sätten att träffas på är många. Ofta börjar det med att man söker en reskamrat.

– Sedan reser man i väg och det tar inte många dar förrän man hamnat i samma säng, säger Torbjörn Bildtgård.

Något som blivit vanligare är nätdejting. 15 procent av de som var med i undersökningen hade träffats via någon dejtingsajt. Ibland är barnen dejtingrådgivare och hjälper sina föräldrar att lägga upp en profil. Denna nya arena har förändrat förutsättningarna enormt.

– Tidigare var man utlämnad åt pensionärsdanser, säger Peter Öberg.

Särskilt de som söker partners för tillfälliga sexuella förbindelser upplever nätdejting som en frihet. Men de flesta söker långvariga och trogna relationer. Nätdejting tycks dock fungera bäst för yngre äldre. Ju äldre man blir desto färre är det som nappar.

Bland kvinnorna i intervjuerna fanns en oro för hur deras åldrande kropp skulle uppfattas av en ny partner, men den oron försvann snabbt när de väl träffats. Funktionshinder skapar också vånda för att exponera sin kropp. En del män trodde att de var impotenta, men när de träffade en ny partner visade det sig inte stämma.

– Framför allt männen uttryckte en total förändring. En änkeman sa att han gått från dödens väntrum till en ny framtid, berättar Peter Öberg.

Något som överraskat är att så många av relationerna var nygamla.

– Man går igenom sitt liv och letar bakåt. Många återvänder till en gammal vän eller älskare. Det finns en trygghetsaspekt i det. Då vet man att den andra inte är någon sol-och-vårare och man är redan bekant med varandra och har samtalsämnen, säger Peter Öberg.

– En del har trånat efter varandra hela livet, tillägger Torbjörn Bildtgård.

Han berättar om ett par som hade haft en passionerad otrohetsrelation mer än 30 år tidigare. När den före detta älskaren blev änkling lämnade kvinnan sin man direkt och flyttade in hos honom.

Bara en av fyra singlar över 60 år säger uttryckligen att de söker en ny relation och över hälften kan tänka sig det om de hittar den rätta. Vissa kommer aldrig att träffa någon ny partner, eftersom de inte vill det. Det gäller särskilt änkor och vissa änklingar som känner att ingen kan ersätta den avlidna partnern. Men änkemän som tyckee att de haft ett fantastiskt äktenskap vill många gånger genast träffa en ny kvinna.

– Kvinnor sörjer, män ersätter, säger Peter Öberg.

Många änkor upplever en ny frihet när de blivit ensamma och de brukar umgås med andra singelkvinnor. För män är det ofta svårare att bli ensam eftersom kvinnan har skött det sociala livet, men det här är något som håller på att förändras.

Trots en ny kärlekspartner är det inte ovanligt att man vill begravas med sin tidigare make/maka. Man kan sakna den som dött även om man träffat en ny och många pratar om sina bortgångna partners med varandra och besöker gravarna tillsammans.

– Jag tror att många upplever den senare relationen som en bonusrelation. När jag intervjuade en kvinna var det så självklart att hon skulle begravas med sin gamla man trots att hon var lyckligt omgift sedan 15 år, säger Torbjörn Bildtgård.

Nya relationer på äldre dar liknar i många delar relationer tidigare i livet. Behovet av närhet är lika starkt, Peter Öberg kallar det "hudsvält".

– Men det kan ske förändringar i sexualiteten och då kan andra aspekter bli viktigare än penetrerande sex, säger han.

Har ni några råd till äldre som vill inleda en ny intim relation?

– Vi är inga relationsrådgivare, men varför skulle man som äldre singel inte inleda en ny relation när vi vet allt positivt som det tillför?, svarar Peter Öberg.

Gudrun och Toivo Nurmiranta har trevligt tillsammans. De bakar och lagar mat ihop och åker till Toivos sommarstuga där de lägger nät på Mälaren.

– Det var så tråkigt att vara ensam. Nu är det ett helt annat liv, säger Gudrun.

I åldrarna 60–90 år är 18 procent frånskilda. Det är en fyrdubbling på 40 år. Av alla frånskilda i Sverige är nästan hälften över 60 år. Sverige är det enda landet i världen där andelen frånskilda är större än andelen änkor/änkemän i den åldern.

Av dem som träffat en ny partner är 3 av 10 samboende och 7 av 10 särboende. Bara drygt 4 procent gifter om sig efter 60.

Svenskar i alla åldrar har förväntningar på ett aktivt sexliv. Det visar en studie som omfattar 20–85-åringar. Sexuell attraktion är en förutsättning för att inleda en ny relation på äldre dar.

En fjärdedel av Sveriges befolkning, nästan 2,4 miljoner, är 60–90 år. För dem som har uppnått en ålder av 65 år är den förväntade livslängden 86 år för kvinnor och 83 år för män (siffror från 2010). Samtidigt som guldbröllopen ökar har det blivit mindre vanligt att tillbringa hela livet med en och samma partner.

Källa: Förändrade intimitetsformer bland äldre i senmodern tid, en studie av sociologerna Torbjörn Bildtgård och Peter Öberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om