Ny jättestudie om stroke
Världens största prövning kring blodpropplösande behandling vid slaganfall i hjärnan, stroke, har nyligen startat. Studien undersöker bland annat om även äldre patienter kan ha nytta av denna behandlingsform.
För tre år sedan godkändes att ett läkemedel som löser upp blodproppar, Actilyse, får användas för att behandla patienter med hjärninfarkt. Hjärninfarkt orsakas av att en blodpropp täpper till blodförsörjningen till en del av hjärnan och är den allra vanligaste formen av stroke.
De prövningar som låg till grund för godkännandet hade genomförts på patienter som var yngre än 80 år. De visade att behandlingen, om den sattes in snabbt, påtagligt sänkte risken för att dö i eller få bestående handikapp till följd av hjärninfarkten.
Eftersom inga säkert positiva effekter kunde påvisas i andra patientgrupper får Actilyse i rutinsjukvården enbart ges till patienter som är yngre än 80 år, förutsatt att behandlingen kan påbörjas redan inom tre timmar efter att de fått sina första symptom.
— En närmare analys av data från de tidigare prövningarna pekar dock på att även patienter som får sin diagnos senare än inom tre timmar nog kan ha nytta av behandlingen. De enskilda prövningarna var dock för små för att på ett statistiskt säkert sätt fastställa detta, säger Erik Lundström.
Det kommer dock den nya studien att kunna göra. Med sina uppemot 6 000 patienter, varav minst 250 i Sverige, blir den hela tio gånger större än någon av de tidigare prövningarna av blodpropplösande behandling vid hjärninfarkt.
Prövningen omfattar för första gången patienter med hjärninfarkt som är äldre än 80 år, men också yngre patienter som får sin diagnos så sent att behandlingen inte kan påbörjas förrän tre till sex timmar efter att de fått sina första symptom.
Med slumpens hjälp fördelas de på en grupp som får aktiv behandling med en infusion av Actilyse och en grupp som får overksam koksaltlösning, placebo.
Patienterna själva avgör om de vill delta i prövningen eller inte.
Men är inte det inte svårt att inhämta patienternas aktiva godkännande med tanke på till exempel att en del är medvetslösa när det kommer in till sjukhuset?
— Medvetslöshet är ett tecken på att hjärninfarkten är så omfattande att patienterna ändå inte kan förväntas ha någon nytta av trombolysen. Däremot kan det vara ett problem att inhämta godkännandet från patienter vars tal är kraftigt påverkat av hjärninfarkten, säger Erik Lundström.
Inte förrän år 2009 väntas den nya prövningen kunna avslutas. Hittills har omkring 500 patienter inkluderats i den, varav tre vid Akademiska sjukhuset.
Prövningen är inte bara osedvanligt stor. Den utmärker sig också på andra sätt.
— Till skillnad från de tidigare prövninganar av blodproppslösande behandling, liksom av läkemedelsstudier överhuvudtaget, sponsras den inte av något läkemedelsföretag. Det är helt och hållet vi forskare, med stöd av olika fonder och forskningsråd, som driver den, säger Erik Lundström.
Han påpekar att prövningen enbart gäller patientgrupper som inte omfattas av det nuvarande godkännandet av Actilyse vid hjärninfarkt.
— Patienter yngre än 80 år som hinner få diagnosen hjärninfarkt inom tre timmar efter de första symptomen kommer även fortsättningsvis att erbjudas behandlingen inom rutinsjukvården, säger Erik Lundström.
STROKEFAKTA
Stroke är ett samlingsnamn för hjärninfarkt, hjärnblödning och hjärnhinneblödning. Hjärninfarkt, som beror på att blodproppar täpper till blodförsörjningen till en del av hjärnan, är den i särklass vanligaste formen av stroke.
Varje år insjuknar i Sverige mellan 25 000 och 30 000 personer i stroke. Mellan 8 000 och 9 000 dör till följd av slaganfallet.
Ju tidigare en patient med stroke kommer under vård, desto större är chansen att överleva och slippa svåra bestående handikapp.
Plötslig svaghet i ena kroppshalvan, språkstörningar eller blindhet på ena ögat är vanliga symptom vid stroke. Ibland kan stroke också börja med huvudvärk, yrsel, balanssvårigheter och illamående.
Diagnosen hjärninfarkt eller hjärnblödning ställs med skiktröntgen på sjukhuset. Behandling med Actilyse är livsfarliog för en person med hjärnblödning och får inte heller ges till personer som behandlas med blodförtunnande mediciner eller av andra skäl riskerar att drtabbas av stö
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!