Ny gymnasieskola oroar GUC

Medieprogrammet försvinner från GUC om förslaget till ny gymnasieskola blir verklighet. Men många av dess inriktningar återfinns i nya program. Den praktiska delen går dock förlorad och det tycker GUC:s vd är oroande.

Uppsala2008-04-01 16:51
I dag riktar sig medieprogrammet både till de som vill studera vidare och de som vill jobba direkt efter gymnasiet. Men i det nya gymnasiet försvinner programmet helt och ersätts i huvudsak av det högskoleförberedande programmet samhällsvetenskap och media. Det gör att utbildningen praktiska delar minskar, medan de teoretiska förstärks.
- I dag läser eleverna 1400 timmar praktiska ämnen, nu blir det 900, säger Lars-Göran Nyström, vd på Grafiskt utbildningscentrum, GUC, i Uppsala, där medieprogrammet finns.

I stort tycker han att förslaget till ny gymnasieskola är bra. Men han är kritisk till att praktiska medieutbildningar som grafisk kommunikation och fotografisk bild bara kommer att finnas inom de högskoleförberedande programmen.
- Det tycker jag är helt fel eftersom elever som inte är studiemotiverade men har en kreativ ådra då får färre utbildningar att välja på.
Lars-Göran Nyström vet av erfarenhet att många ungdomar är intresserade av praktiska medieutbildningar och han är rädd att de nu inte kommer att finna sig till rätta i gymnasiet.
- Det finns en direkt koppling mellan att få läsa en utbildning man är intresserad av och hur väl en elev lyckas. Försvinner möjligheten att jobba kreativt och praktiskt gör man det omöjligt för vissa att lyckas, säger han.

En förklaring till att de praktiska medieutbildningarna försvinner tror Lars-Göran Nyström är att mediebranschen består av små företag som har svårt att göra sig hörda.
- De har inte haft samma möjlighet att påverka gymnasieutredningen som etablerade branscher som bygg och sjöfart. Det är synd för nu återspeglas varken intresset från unga eller från mediebranschen.
Går förslaget till ny gymnasieskola igenom kommer GUC bland annat att erbjuda programmet samhällsvetenskap och media med inriktningarna digitala medier och information och påverkan.
Fakta: Det nya gymnasiet
I måndags lämnade utredaren Anita Ferm förslaget till ny gymnasieskola till regeringen. Det innehåller 19 nationella program, varav 5 högskoleförberedande och 14 yrkesprogram med målet att eleverna ska kunna gå ut direkt i arbete. Svenska, engelska, matematik, historia, religion, samhällskunskap, naturkunskap samt idrott och hälsa ska ingå i alla utbildningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om