Ny gigantisk sopanläggning i Uppsala

I dag, fredag, tas första spadtaget till en gigantisk sopförbränningsanläggning i Uppsala. 21 ton stoft kommer årligen att släppas ut genom skorstenen i Boländerna. Enligt Vattenfall är hälsoriskerna praktiskt taget obefintliga.

Den nya pannan för sopförbränning blir nästan lika hög som vattentornet i Boländerna i Uppsala. Från år 2005 kommer Vattenfall att kunna elda upp ett ton sopor i timmern vid sin anläggning på Bolandsgatan. Bilden är ett montage.

Den nya pannan för sopförbränning blir nästan lika hög som vattentornet i Boländerna i Uppsala. Från år 2005 kommer Vattenfall att kunna elda upp ett ton sopor i timmern vid sin anläggning på Bolandsgatan. Bilden är ett montage.

Foto:

Uppsala2003-02-28 00:01
Den nya anläggningen blir 40 meter hög eller nästan lika hög som vattentornet i Boländerna.
Budgeten ligger på en miljard kronor och det rör sig därmed om ett av de mest omfattande byggprojekten i Uppsala under de senaste åren.
Den nya pannan kommer att ligga nära Vattenfalls befintliga avfallsvärmeverk på Bolandsgatan. Sammantaget kommer man att elda upp 15 procent av landets hushållssopor vilket är en ökning med 60 procent.
Frågan är hur förbränningen av dessa enorma mängder sopor kommer att påverka miljön.
Enligt Vattenfall, som äger anläggningen, kommer giftutsläppen från skorstenen i Boländerna att minska jämfört med i dag vad gäller nästan alla farliga ämnen. I den nuvarande anläggningen utvinns energi ur bland annat torv och kol. I och med att en del av dessa bränslen ersätts med avfall minskar utsläppen till luften, i vissa fall mycket kraftigt. Exempelvis minskar utsläppen av svavel med 85 ton och bly med fem kilo per år.

Utöver gränsvärdena
För två mycket giftiga ämnen, dioxiner och kvicksilver, ökar dock utsläppen.
­- Men vi ligger långt under gränsvärdena för båda ämnena. Även om man skulle bosätta sig i skorstenen och ständigt andas in röken får man i sig mindre än en femtedel av de maxvärden för dioxiner som WHO ställt upp, hävdar Jan Zetterberg vid Vattenfall.
Nära två ton stoft per månad kommer att virvla ut i luften från sopförbränningen, men enligt Vattenfall härrör mindre än en procent av partiklarna i Uppsalaluften från avfallsvärmeverket.
Klartecken i miljödomstolen
Stellan Marklund, professor i miljökemi vid Umeå universitet, anser att kringboende inte behöver känna oro för utsläppen från skorstenen.
­- Det är värre att bo nära en vedeldad villapanna, säger han.
Inte heller Björn Ejner, avdelningsdirektör vid Naturvårdsverket, ser några större risker.
­- Vi bedömer att sopförbränningen inte ger högre utsläpp än om man skulle elda med biobränslen.
Miljödomstolen har gett klartecken till den nya anläggningen i Boländerna. Enligt domstolen är det visserligen ²betänkligt² att utsläppen av kvicksilver och dioxin ökar. Å andra sidan anser man att det är fråga om mycket små ökningar. Domstolens ja motiveras av bland annat att utsläppen av flera farliga ämnen minskar, att verksamheten är samhällsnyttig och att den inte kan flyttas utan orimliga kostnader.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om