Det framgår av en jämförelse mellan flera enkätstudier bland kvinnliga studenter som besökt Studentgyn i Uppsala.
– Att unga kvinnor har fler sexpartners är inget att moralisera över. Men att de verkar utsätta sig för fler sexuella risker än tidigare är oroande, säger Christina Stenhammar, forskare vid Uppsala universitet och verksamhetschef för elevhälsan i Uppsala kommun.
Enligt svaren i den senaste enkätundersökningen med 359 deltagare, som genomfördes förra året, har dagens kvinnliga studenter vid 23 års ålder haft i genomsnitt 12 sexualpartners. Det är tre gånger fler än 1989, då den första enkäten kring kvinnliga studenters sexvanor gjordes.
Med fler partners ökar risken för att någon av dem ska ha klamydia, kondylom eller någon annan smittsam könssjukdom.
– Rätt använt är kondom ett utmärkt skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar. Därför är det betänkligt att andelen som använde kondom vid första samlaget med sin senaste partner har sjunkit från en klar majoritet vid millennieskiftet till bara 41 procent i dag, säger Christina Stenhammar.
Samtidigt som antalet sexualpartner blivit fler och kondomanvändningen minskat har andelen som haft någon sexuellt överförbar infektion ökat. 1999 svarade nästan var sjunde studentska att hon hade haft någon könssjukdom. Förra året uppgav drygt var fjärde att hon haft det.
Nästan alla hade haft samlag som också fortfarande är den vanligaste sexformen, numera dock tätt följd av munsex. Men den form av sex som ökat allra snabbast är analsex. Förra året uppgav 46 procent av de kvinnliga studenterna att de hade erfarenhet av analsex, vilket är nästan en fördubbling jämfört med 1999.
Av de kvinnliga studenterna med erfarenheter av analsex brukade bara var fjärde se till att partnern använde kondom.
Risken för en ofrivillig graviditet och det direkta obehaget av att drabbas av en könssjukdom är inte de enda skälen till varför det är viktigt att använda kondom.
– Vissa hpv-virus till exempel kan öka den långsiktiga risken för flera cancerformer och både gonorré och klamydia kan skada äggledarna och orsaka infertilitet. Eftersom de allra flesta kvinnliga studenter i framtiden vill ha barn är det viktigt att de känner till detta, säger Christina Stenhammar.
Hela studien finns publicerad i facktidskriften Acta Obstetrica et Gybecologica Scandinavica och kan läsas på webbadressen http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/aogs.12565/full