Sömnbrist kan göra att du uppfattar andra som fulare

Den som sovit för lite en natt tenderar att döma andra människor som mindre attraktiva och mindre trovärdiga. Det visar forskning från Uppsala universitet.

Våra värderingar av folks ansiktsuttryck skiljer sig om vi är trötta och har svår sömnbrist. Neutrala uttryck värderas då som mindre attraktiva, visar ny forskning.

Våra värderingar av folks ansiktsuttryck skiljer sig om vi är trötta och har svår sömnbrist. Neutrala uttryck värderas då som mindre attraktiva, visar ny forskning.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Uppsala2022-06-19 05:00

Om du sovit dåligt och ser trött ut uppfattas du som mindre attraktiv. Det har forskning visat tidigare. Men hur är det åt andra hållet? Påverkar vår sömn även hur vi uppfattar andra och leder sömnbrist till mer negativa bedömningar av andra människors ansikten?

För att få svar undersökte sömnforskare vid Uppsala universitet i ett experiment med 45 unga män och kvinnor hur akut sömnbrist påverkade hur de värderade rädda, arga och neutrala ansiktsuttryck. Personerna fick efter en natt utan sömn skanna porträtt där tidigare experiment visat hur ansiktena uppfattas.  

Resultatet var att de bedömde neutrala ansikten och ansikten med mycket ångest, som mindre attraktiva. De bedömde dessutom arga ansikten som mindre trovärdiga. 

– Det här är jätteintressanta och viktiga resultat som berör hur många människor har det, exempelvis de många som jobbar natt, säger Lieve van Egmond, doktorand vid docent Christian Benedicts sömnlabb på Uppsala universitet.

undefined
Lieve van Egmond är doktorand vid Uppsala universitet och har studerat hur sömnbrist påverkar vår bedömning av ansikten.

I många yrken är snabba bedömningar av andra avgörande. Misstolkningar kan bli ödesdigra. Tänk en polis som snabbt ska värdera en människa. En trött polis kan ta personen för mindre trovärdig, vilket kan leda till en helt annan insats. 

– Rådet är väl att ta en extra sekund när du ska reagera på något. Känner jag verkligen så här eller kan jag göra en missbedömning? Man får försöka hålla bättre kognitiv kontroll, men det är ju svårt att när man har sömnbrist. Så viktigast är att försöka sova bra, säger Lieve van Egmond.

Just att studera sambanden i verkliga livet och inte bara genom fotografier, är något forskningen borde gå vidare med, menar hon. 

Efter att studien publicerades i tidsskriften Nature and Science for sleep har nyheten om att sömnbrist gör att vi uppfattar andra som mindre attraktiva, ja fulare, fått stor spridning i internationella medier. 

En förklaring tror Lieve van Egmond kan vara att det här ligger nära oss i vardagen: alla har vi dagar då vi inte sovit bra. Tidigare forskning visar också på samband mellan störd nattsömn och ensamhet och det här resultatet kan vara en pusselbit i sökandet efter vad som styr vår basala sociala interaktion. Trötta människor kanske gör mer negativa värderingar av andra.

– Jag förstod att det här är ett viktigt resultat. Men att det skulle sprida sig så mycket och så fort var en överraskning, säger Lieve van Egmond.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!