För att säkra den skandinaviska vargstammens överlevnad behövs invandring av vargar utifrån. Det ökar den genetiska mångfalden hos stammen, vilket ökar chanserna att arten blir livskraftig.
Men behovet av invandring och tillskott till den genetiska variationen är betydligt större än vad som varit känt, om stammens livskraft ska säkras.
Det är slutsatsen i en färsk studie som letts av Hans Ellegren professor i evolutionsbiologi på Uppsala universitet.
– Vi kan visa är att inaveln i den skandinaviska vargstammen lett till en överraskande stor förslust av genetiska variation, säger Hans Ellegren
Genom att lägga ett genetiskt pussel bakåt i tiden, med nya statistiska metoder, har forskarna kunnat beräkna att mellan 10 till 25 procent av den genetiska variationen försvunnit. I reda siffror innebär det att 160 000 genetiska variationer gått förlorade.
– Det är ett väldigt stort antal och understryker värdet av ny genetisk variation kommer in som kan kompensera för förlusten, säger Hans Ellegren.
Han betonar att studien inte tar ställning till vargstammens vara eller inte vara, utan beskriver förutsättningarna för en livskraftig skandinavisk stam.
Ursprunget till dagens vargar är bara tre djur som vandrade in här på 1980-talet. I och med storförlusten av variationer så har genetiska förutsättningar som potentiellt hade varit gynnsamma för stammen gått förlorade.
– Kommer ett virus eller en bakterie, låt säga omikron för vargar, då kan stammen nu ha förlorat den del av arvsmassan som kan skydda mot det. Många genetiska sjukdomar bryter också ut om man har två kopior av samma skadliga genvariant, förklarar Hans Ellegren.
Med de nya statistiska metoderna har forskarna kunnat härleda kromosomerna hos ursprungsvargarna. Det har visat vara nära släkt och så pass lika att det i princip handlar om variationer hos bara två individer, som gått vidare till dagens vargstam.
Men vargstammen har ju ändå vuxit och består i dag av flera hundra djur. Hur går det ihop?
– Kanske har inte problemen för vargen dykt upp än. Förvaltning av en djurstam handlar alltid om att tänka på lång sikt. Men det finns också rapporter som sådant som skelettskador.
Hans Ellegren ligger bakom mycket uppmärksammad forskning inom evolutionsbiologi. Vargens genetik har han hållit på med i 25 år.
– Det här är nog den mest spännande studien som vi har gjort om vargar. Den kommer att få stor betydelse eftersom den pekar på en generell problematik för hotade arter.
Forskarna har också nya studier på gång.
– Vi ska titta på vilka skadliga anlag som kan finnas hos vargstammen, säger Hans Ellegren.
Studien har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Genome Research.