– När man gjorde en sökning för några veckor sedan hade fyra procent av de som hade covid en genvariation som kan vara den brittiska varianten, säger Mats Martinell, medicinskt ledningsansvarig för provtagningsenheten vid Region Uppsala.
Det är en lägre andel än Västmanland, Stockholm och Gävleborg.
– Men det är bara en tidsfråga. Viruset bromsar inte för länsgränser, säger Mats Martinell.
Blir man sjukare av det muterade viruset?
– Troligtvis inte. Men det sprids snabbare så fler hinner bli sjuka innan de blir vaccinerade. Det kommer orsaka fler dödsfall och belasta sjukvården mer. Därför är det viktigt att begränsa det här viruset.
Dessutom finns indikationer på att mutationerna i de brasilianska och sydafrikanska varianterna gör att vaccinet inte biter lika bra mot dem.
Sjukvården kämpar med att hinna vaccinera så många som möjligt innan viruset muterar för mycket.
Tack och lov gör en variation i viruspartikelns "taggar" att den brittiska mutationen är lättare att spåra.
– Coronaviruset har taggar som består av protein och S-genen kodar för ett sådant protein. Den brittiska varianten saknar S-genen.
Bara en procent av vanligt coronavirus, men hundra procent av de brittiska viruset saknar S-genen. Det gör att andelen virussmittade med S-genen är en ganska pålitlig måttstock på hur många som smittats med den brittiska mutationen.
Andelen har inte ökat nämnvärt under 2021. I slutet av januari minskade faktiskt andelen som kan antas bära på den brittiska smittan i Uppsala något.
Inom kort ska Akademiska få ny teknik till sitt labb för att snabbare analysera spridningen av mutationen med hjälp av prober. Proberna fungerar som en sorts fiskekrokar som fångar in redan kända mutationer på ett snabbt sätt. Tidigare har det tagit mellan fem dagar upp till flera veckor att få reda på om en smittad har burit på ett muterat virus.
– Genom att fiska efter en kombination av mutationer kan man få reda på om det är den engelska, sydafrikanska eller brasilianska varianten på ett dygn istället.
Och faktum är att Uppsala redan kommer kunna nyttja den nya tekniken tidigare än så för majoriteten av provtagningarna.
– Vi skickar runt 60 procent av våra prover till ABC Labs i Stockholm. Från nästa vecka kommer de använda prober för att analysera viruspartiklarna, säger Mats Martinell.