Den växande skaran kriminella ungdomar i Uppsala leder till fler brott och skenande kostnader för kommunen. Nu ska den negativa trenden stoppas.
– Enheten ska kunna jobba med små barn, men också med en 19-åring som har en kriminell livsstil, sa socialnämndens ordförande Eva Christiernin (S) på en presskonferens på onsdagen.
Det är en av socialtjänstens fem enheter som får ändrade arbetsuppgifter. Bakgrunden är bland annat svårigheter med att kartlägga vilka ungdomar som socialtjänsten behöver lägga resurser på. Grupper inom enheten, som initialt ska bestå av ett 15-tal personer, ska fokusera på fem geografiska områden: Stenhagen, Gränby, Sävja, Gottsunda och city.
– Det är i de områdena vi ser behovet finns utifrån det arbete som socialtjänsten gör idag, säger Eva Christiernin till UNT.
Grupperna kommer att ha incheckningskort till polishuset och sitta med vid förhör, men också vara ute på fältet tillsammans med ungdomsjouren.
Finns den kompetens som behövs för det arbetet inom socialtjänsten?
– Ja, det menar jag att den gör. Vi har duktiga och rutinerade socialsekreterare som idag handlägger ärenden som orosanmäls till dem. Nu flyttar vi ut dem på fältet, så att de tillsammans med polis, skolor och ungdomsjour kan göra det här utredningsarbetet på plats.
Omorganisationen sker i november.
I samma veva växlar kommunen upp arbetet med riktade insatser för att förebygga brott. Förut har de riktade insatserna skett två till fyra gånger per år vid Resecentrum. Nu ska de äga rum två gånger i månaden och på fler platser vid behov.
– Det återstår att se om det räcker, men det är en rejäl skillnad från vad vi haft tidigare, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).
Satsningarna som presenterades på presskonferensen är efterfrågade av polisen, enligt Erik Pelling.
– De påpekar alltid att kommunens och socialtjänstens insatser är oerhört viktiga och behöver byggas ut. Brottslingar under en viss ålder kan inte åtalas och där har polisen väldigt få verktyg. I de fallen är det faktiskt socialtjänsten som står för brottsbekämpningen.
Utöver förändringarna i socialtjänsten presenterades också tillskott till kommunens avhopparverksamhet och socialförvaltningens avkriminaliseringsprogram. Totalt beräknas satsningarna, som ingår i Mittenstyrets budget för 2021, kosta 4,5 miljoner kronor.