Ny chef för arbetsmarknadsforskning

Vid årsskiftet tillträder en av Sveriges yngsta generaldirektörer. 38-årige Uppsalabon Peter Fredriksson blir ny chef för IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering.

Uppsala2005-11-20 00:00
IFAU grundades 1997 och är ett forskningsinstitut under Näringsdepartementet. Institutet är inrymt i ett stenhus invid Ekonomikum i Uppsala.
Forskningsinstitutet har flera uppgifter med arbetsmarknaden i fokus. En av de viktigaste arbetsuppgifterna är att utvärdera arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
-Vi har en fri roll gentemot regeringen och andra beslutsfattare. Det är en förutsättning för uppdraget och handlar om vår trovärdighet, säger Peter Fredriksson.

Dra upp riktlinjer
Ett 20-tal forskare arbetar vid institutet. Den nya generaldirektörens uppgift blir främst att dra upp riktlinjerna för den framtida forskningen.
Tillsammans med de anställda ska han ta fram intressanta forskningsprojekt, men även regeringen kan lägga ut uppdrag till IFAU.
Peter Fredriksson har sedan 1997 arbetat med arbetsmarknadspolitisk forskning vid Uppsala universitet. Under de senaste åren har han även haft en deltidstjänst som forskare vid IFAU. Han har gästforskat i London och är för närvarande gästforskare vid Stockholms universitet.

Annorlunda roll
Det är ännu oklart om han kan bibehålla sin forskarroll som generaldirektör.
-Inledningsvis får jag en annorlunda roll. Nu ska jag leda institutet och lägga upp en strategi för verksamheten. På sikt hoppas jag kunna återuppta min egen forskning, säger den nya generaldirektören.
Själv har han forskat om bland annat utbildningens roll i samhället. om utbildning i relation till framgång på arbetsmarknad. Han har också studerat om lönen påverkar ungdomars val att läsa vidare på universitet och högskolor.
Vid vilken ålder ska barn börja i skolan? En omdebatterad fråga och ett av många forskningsprojekt som för närvarande pågår vid institutet.
- Börjar man skolan tidigare kommer man också tidigare ut på arbetsmarknaden. Samtidigt är det inte alla barn som vid en tidig ålder kan ta emot allt som skolan har att erbjuda.

Integration och demografi
Det finns många intressanta projekt som han gärna ser att institutet tar sig an i framtiden. Invandrarnas integration på arbetsmarknaden och den demografiska utvecklingens inverkan på arbetsmarknaden är ett par exempel.
Att utvärdera arbetsmarknadspolitiska åtgärder är ingen lätt uppgift, enligt Peter Fredriksson. Inte minst därför att syselsättningsåtgärder kan ha olika mål. Det främsta syftet är att förbättra deltagarnas arbetsmarknadsutsikter. Men det finns också andra mål. Ett syfte kan vara att den enskilde ska bibehålla en inkomst, ett annat kan vara regionalpolitiskt. Tillväxt är ett tredje exempel.

Svårt utvärdera
-Utvärdering av arbetsmarknadspolitiska åtgärder är svårt. Det kräver en hel del metodkunskap för att man ska kunna utläsa effekterna av en åtgärd.
Vad kännetecknar en bra arbetsmarknadspolitisk åtgärd?
-Det finns inget entydigt svar eftersom det finns så många mål med arbetsmarknadspolitiken. Men min grundläggande inställning är att en bra åtgärd stärker individens ställning på arbetsmarknaden, säger Peter Fredriksson.
Kan regeringens senaste sysselsättningsåtgärd med så kallade plus-jobb karaktäriseras som en god arbetsmarknadspolitisk åtgärd?
-Eftersom åtgärden inte är införd än går det inte att svara på frågan. Som forskare kan jag inte ha en förutfattad åsikt, jag ska ha en välgrundad åsikt. Som privatperson kan jag förstås tycka en massa saker, även om plus-jobben, säger Peter Fredriksson som inte ser det som osannolikt att institutet om några år får till uppgift att utvärdera denna omdiskuterade sysselsättningsåtgärd.

PERSONFAKTA


Namn: Peter Fredriksson.
Ålder: 38 år.
Familj: Hustrun Gunilla Kärf och barnen Edvin 3 år och Ella 6 år.
Bor: Herrhagen, Uppsala.
Bakgrund: Född i Uppsala, universitetsstudier och forskning.
Intressen: Idrott (tidigare fotbollsspelare i Danmark), suduko för att trimma hjärnan.
Last: Snus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om