Ny cancerklinik väcker hård kritik

Tre ledande kirurger vid Akademiska sjukhuset är starkt kritiska till den nya privata klinik för cancerbehandling som startar vid Samariterhemmet i augusti.

Uppsala2012-05-09 14:05

I ett brev till sjukhusledningen skriver de att det ur ett patientsäkerhetsperspektiv är ”etiskt oförsvarbart” att lägga avancerad cancerbehandling av den typ som cancerläkaren Haile Mahteme kommer att bedriva, utanför ett universitetssjukhus. Riskerna för patienterna är för stora. Behandlingarna tillhör de mest omfattande som görs inom kirurgin vid Akademiska sjukhuset.

Vid livshotande komplikationer krävs resurser som bara ett stort universitetssjukhus har, anser de tre.
– Riskerna för patienterna blir enorma vid en liten klinik. Jag förstår inte att man låter det här ske. Sådan här verksamhet är det sista man skulle privatisera, säger Lars Påhlman professor i kirurgi vid Akademiska som skrivit brevet tillsammans med verksamhetschef Claes Juhlin och sektionschef Urban Karlbom.

En rad olika specialister kan behövas om något oförutsett inträffar; kärlkirurgi vid stora blödningar, hjärt- och njurspecialister, infektionsläkare, immunologer etc. Lars Pålman ifrågasätter också om den nya kliniken kommer att klara den intensivvård som krävs efter en operation.
– Vi har inget vårdavtal med dem. Men vid svåra komplikationer kan de bli tvingade att ta hjälp av Akademiska ändå.

Hur ofta sker svåra komplikationer?
– Ungefär en gång varannan månad. Vi avrådde från att privatisera den här verksamheten men politikerna gav klartecken ändå. Nu är det inte mycket att göra åt saken. Hoppas bara att inte någon patient får lida för det, säger Lars Påhlman.

Haile Mahteme hävdar dock att den nya kliniken kommer att ha de resurser som behövs.
– Ja, vi kommer både att öka och garantera patientsäkerheten. Det är vår högsta prioritet. Vi vet vilka risker det finns och därför har vi knutit de mest kompetenta och kunniga medarbetarna och konsulterna till oss. I dag tvingas patienterna står i kö i sex månader på Akademiska – vissa dör i kön. Andra tvingas ta 15-20 behandlingar med cellgifter i stället för 3-6. Är det patientsäkert och etiskt försvarbart, säger han.

Ett 30-tal personer kommer att arbeta vid kliniken och verksamheten är noga genomtänkt, enligt Haile Mahteme.
– Vi har konsulter inom alla specialiteter som kommer att kunna rycka in akut om det behövs. De finns i anslutning till den nya kliniken och arbetar inom både den privata och offentliga sjukvården. Vi har samma toppmoderna utrustning som på Akademiska. Organisationen är garanterad och säkrad, säger han.

Enligt Haile Mahteme har dessutom flera läkare med olika specialitet från Akademiska hört av sig och erbjudit sina tjänster, som konsulter.

Cancerläkaren Haile Mahteme är landets ledande specialist på behandling av svår bukcancer. Tillsammans med kollegan Susanne Svahn kommer han, i kooperativ form, att starta en privat klinik vid sidan av Akademiska. Anledningen är att han anser att sjukhuset satsat för lite på behandlingarna. Det har lett till långa köer. Den nya kliniken ska ligga på Samariterhemmet och ha ett 30-tal anställda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om