Med avancerad så kallad synkrotronröntgen har forskare vid bland annat Uppsala universitet lyckats få fram en tredimensionell bild av hur ryggraden var uppbyggd hos de första landlevande ryggradsdjuren. Bilden vänder upp och ner på vad forskningen hittills trott. Det framgår av en rapport som på söndagen publicerades på nätet i den ledande vetenskapstidskriften Nature.
– Våra resultat kommer att leda till att läroböckerna om ryggradens evolution hos de tidigaste landryggradsdjuren måste skrivas om, säger Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi vid Uppsala universitet och medlem av det internationella forskarteamet.
I studien har cirka 360 miljoner år gamla fossil undersökts vid den europeiska anläggningen för synkrotronforskning i Frankrike. Men synkrotronröntgen kan ytterst små detaljer synliggöras i de fossila benen långt inuti den omgivande stenen. Sedan tidigare är det känt att ryggkotorna hos de första landlevande ryggradsdjuren var sammansatta av tre olika ben och inte som i dag ett enda ben. Den nya tredimensionella bilden visar dock att dessa tre ben var arrangerade på rakt motsatt sätt mot vad man hittills trott.
Ett av djuren, den fyrbenta fisken Ichtyostega, visade sig dessutom ha bland annat en rad tidigare okända små ben i mitten på bröstet.
– Dessa små ben var evolutionens första försök att skapa ett riktigt bröstben. Strukturen förstärkte Ichtyostegas bröstkorg så att den kunde stödja kroppen på bröstet när den rörde sig på land, säger Per Ahlberg.
Utifrån de nya rönen ska forskarna gå vidare och närmare undersöka ryggradens rörlighet och rörelsemönstret hos de första ryggradsdjuren.