Ny behandlingsmodell ger bättre resultat

Sedan en ny behandlingsmodell för vård av svårt sjuka anorektiska patienter infördes i Uppsala har inte en enda patient behövt läggas in för tvångsmatning på sjukhus.

Uppsala2005-10-25 00:00
Det framgår av en utvärdering av ett utvecklingsarbete vid Ätstörningsenheten på barn- och ungdomspsykiatrin vid Akademiska sjukhuset.
— Att vi inte har några svårt svältande patienter som måste vårdas på sjukhus under lång tid är unikt och lovande för framtiden, säger Åsa Törnkvist, vårdchef på psykiatridivisionen.
Den modell som för fyra år sedan infördes vid enheten innebär att behandlingen även av svårt sjuka anorektiska patienter sker i dagvård enligt ett program i fem steg. Behandlingen påbörjas först efter det att patienten tecknat ett personligt kontrakt med enheten.
— Kontraktet är viktigt för att motivera patienten att fullfölja behandlingen. Patienterna måste själva se att de långsiktigt har allt att vinna på att gå upp i vikt och få hjälp att hantera sina livsproblem på ett mer adekvat sätt, säger Åsa Törnkvist.

Föräldrarna medverkar aktivt
Det har hänt att patienter stängts av efter att ha brutit kontraktet, men hittills har de alltid kommit tillbaka efter en tid.
De fem behandlingsstegen är att bryta viktnedgången, snabbt gå upp i vikt för att nå en fastställd målvikt, återgång till skolan, träning i att hantera känslor och social färdighetsträning. Först efter att ett behandlingssteg avslutats påbörjas nästa.
— Programmet betonar också att föräldrarna aktivt medverkar i behandlingen, säger Åsa Törnkvist.
Färre och lindrigare återfall, inget behov alls av slutenvård och tvångsmatning, och att patienterna fångas upp och får vård i ett tidigare skede än tidigare, är enligt utvärderingen några positiva effekter av den nya modellen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!