Ny behandling av Tourettes syndrom

Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken vid Akademiska sjukhuset är först i landet att pröva om magnetisk stimulering av hjärnan kan hjälpa ungdomar med Tourettes syndrom.

Uppsala2011-05-27 06:54

– Förhoppningen är att sådan transkraniell magnetisk stimulering ska kunna bli en alternativ behandling för Tourette-patienter som inte blivit hjälpta av vare sig beteendeterapi eller behandling med läkemedel, säger barnneurologen och forskaren Najah Khalifa.
Vid en nationell konferens i Uppsala tog hon på torsdagen upp studien kring magnetisk stimulering som ett av flera exempel på pågående forskning kring Tourettes syndrom.
– Hittills har vi bara hunnit behandlat fyra patienter. Därför är det alldeles för tidigt att avgöra hur bra den är. Men det är uppmuntrande att se att en av ungdomarna blev så gott som helt av med sina tics efter behandlingen. Och från Italien finns en tidigare gjord studie som visat mycket lovande resultat, säger Najah Khalifa.

Tourettes syndrom utmärks just av så kallade tics, dels i form av blinkningar, grimaser eller andra typer av ofrivilliga rörelser, dels i form av olika ljud och läten.
Under behandlingen med så kallad repetetiv transkraniell magnetisk stimulering har patienten, som sitter i en bekväm stol, en platta med en magnetspole placerad på huvudet. Från den avges gång på gång ett magnetfält genom kraniet, vilket i sin tur ger upphov till elektriska urladdningar inuti hjärnan.
– Urladdningarna ökar blodomloppet vilket i sin tur skapar ökad ämnesomsättning och balans mellan de olika signalsubstanserna i hjärnan, säger Najah Khalifa.

Behandlingen med upprepade magnetpulser ges under 20 minuter varje dag, måndag till fredag, under två veckor. Varje besök tar sammanlagt cirka en timme.
Najah Khalifa disputerade för fem år sedan på en doktorsavhandling kring Tourettes syndrom. Den visade bland annat att mer än nio av tio av barnen och ungdomarna med Tourettes syndrom också har någon annan neuropsykiatrisk störning – till exempel adhd, inlärningsproblem och tvångssyndrom – och att det är mycket vanligt att också någon annan av deras närmaste släktingar har tics.

Båda dessa upptäckter följs upp i pågående forskningsprojekt.
– I det ena försöker vi bena upp om det i första hand är problemen med ticsen eller om det är att barnen också har någon annan neuropsykiatrisk störning som förklarar varför de mycket ofta har inlärningsproblem i skolan. I den andra letar vi i blodprover från patienter, anhöriga och andra om det finns mutationer i arvsmassan som ligger bakom den höga ärftligheten och kan förklara de genetiska mekanismerna vid Tourettes syndrom, säger Najah Khalifa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!