Fyrislunds återvinningcentral öppnade sina grindar på Arkgatan 14 för allmänheten under måndagen och flera Uppsalabor har redan hittat dit. Bara dagar tidigare stängdes återvinningscentralen på Spikgatan i Boländerna ned för gott.
Det första som flera av besökerna slås av är hur stort det är. Hela 22 000 kvadratmeter stor yta och en kapacitet för att slänga 30 000 ton avfall per år. Det är mer avfall än vad Uppsalaborna slängde på alla Uppsalas återvinningscentraler tillsammans under hela 2022.
Samtidigt har mängden avfall som slängs på centralerna minskat under 2022 och hittills under 2023 efter att nya rekord slogs under pandemiåren, berättar Tobias Linnesköld, sektionschef för Uppsalas återvinningscentraler. Hur hänger det ihop?
– Vi har tillstånd att ta emot 30 000 ton, men jag tror inte att vi kommer upp i de mängderna just nu. Den här anläggningen är inte byggd för idag, utan för att vi inte ska ångra oss om tre år. Uppsala växer som stad och detta är en anläggning som vi kan växa i, säger han.
Samtidigt fanns det andra problem med den förra återvinningscentralen som man nu velat ta itu med. Det är många i Uppsala som bestämmer sig för att återvinna vid samma tidpunkt, alltså på helger när man är ledig. Då kunde trycket bli för högt vid den mindre centralen.
– Det kunde bli långa köer ut på vägen. Var det tio bilar inne och slängde så var det fullt. Här kan vi enkelt ta emot 200 bilar i timmen.
En ytterligare ny förbättring, enligt gruppchefen Bestoon Gawher, är att bilrampen är utformad på ett liknande sätt som på återvinningscentralen i Librobäck. Höjden gör att besökarna inte behöver lyfta sitt tyngre avfall så långt. I Boländerna behövde man i stället lyfta upp det man skulle slänga för en metallramp.
På plats vid den nya centralen under tisdagen är Linnea Cedstedt som håller på att slänga elektronikprylar. Hon tycker det är positivt att kommunen öppnat en ny återvinningscentral.
– Det är väldigt stort och välplanerat. Det är lättare att slänga skräp utan att behöva trängas med andra. Jag tycker att det har varit ett problem med trängsel på små återvinningscentraler, säger hon.
Torbjörn Lindström är dock inte lika nöjd med valet av plats då han anser att det inte är lika smidigt att ta sig till Fyrislund efter att han har varit och handlat.
– Det känns lite fel att man ska behöva åka ut ända hit. Det hade varit bättre om det låg lite mer centralt, säger han.