Därmed tycks den första politiska striden för den nya mittenkoalitionen vara under uppsegling. Kommunalrådet Rickard Malmström (MP) betecknar det gamla förslaget till finansiering av en ny arena, där kommunen går med 150 miljoner kronor och förbinder sig att köpa träningstider i 25 år, som dött.
– Det ger så otroligt dyra träningstimmar så det har blivit omöjligt att driva vidare. Kommunen skulle betala 6 000 kronor i timmen mot runt 1 000 kronor i timmen som är det normala. Ingen har varit beredd att ta hela projektet ända fram, ändå har det drivits vidare, säger han.
Det bantade förslag till arena i Gränby som Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, presenterade i somras finns dock fortfarande med som ett alternativ. I det skulle SBB bygga och äga arenan och hockeyklubben Almtuna IS driva den.
– Men ska det bli verklighet så gäller inte den gamla finansieringen, säger Rickard Malmström.
Även IFU:s förslag som innebär en utbyggnad av deras befintliga arena i Gränby med hockeyrink och publikplatser finns kvar. Den ska i så fall drivas av föreningslivet.
Under tisdagens möte med kommunstyrelsens arbetsutskott, ksau, beslutade politikerna att starta ytterligare en utredning som ska ta fram ett slutgiltigt arenaförslag. Samtidigt ska utredningen se om kommunen själv eller någon ytterligare intressent kan vara aktuell som byggare.
– Vi vill utreda brett. Att kommunen bygger har visat sig fungera bra under den här mandatparioden. Vi har startat bygget av ny fotbollsarena på Studenterna och en arena för friidrott i Gränby. Eventarenan i Gränby har de privata intraprenörerna hållit på med i över tio år och det har inte blivit något i alla fall, säger Rickard Malmström.
Anser det nya mittenstyret att det är kommunen som ska bygga arenan?
– Nej. Vi är helt öppna för vilken lösning det blir och har inte låst fast oss vid att kommunen ska bygga. Vi vill ha en förutsättningslös utredning. Men vi har sagt att kommunen har visat att man kan bygga kostnadseffektivt och få spaden i marken, säger Rickard Malmström.
De tre återstående allianspartierna, som i dag kallar sig Uppsalaalliansen, är skeptisk till tankarna på att kommunen ska gå in.
– Vi vill se det här helt förutsättningslöst. Det bästa vore om både drift- och byggande kunde skötas av ideella föreningar som IFU-arena sköts i dag. Att kommunen, via Sport- och rekreationsfastigheter går in, är inte vår huvudlinje. Jag tycker att det här visar hur det nya vänsterstyret tänker, säger kommunalrådet Stefan Hanna (C).
Hur ser du på SBB:s arenaförslag vid Gränbystaden?
– Det är nog dött. Det blir för dyrt. Förslaget har dragits ned till något annat men till höga kostnader. Det är inte samma projekt längre.
SBB har inte fått någon information om de senaste turerna och fastighetsutvecklingschef Krister Karlsson är förvånad över uppgifterna.
– Vi har inte fått någon återkoppling från kommunen ännu så vi ligger kvar med vårt förslag så länge, säger han.
Är du inte irriterad. Den nya majoriteten vill dra bort den finansiella grunden för ert förslag?
– Nej. Vi är stolta över det arbete vi gjort. Det viktiga tror jag är att Almtuna får en anläggning som fyller kraven. Det projekt vi tog över för ett halvår sedan innebar att en eventarena skulle byggas. Det var kanske rätt när projektet startades en gång i tiden. I dag har flera arenor byggts i Stockholm och nya är på gång. Att bygga ännu en i Uppsala kommer inte att fungera, säger Krister Karlsson.
I december ska kommunen ha ett slutgiltigt förslag klart.
Fotnot: UNT har under onsdagen rapporterat om att Uppsala kommun vill ta över bygget av en ny arena i Gränby utifrån uppgifter från P4 Uppland. Det förslaget är bara ett av flera förslag som ska utredas i arenafrågan.