Ny app hjälper barnfamiljer

Ny teknik kan vara till stor hjälp inom vården. Det har barnläkarna Gunnar Liminga och Johan Kaarme från Uppsala tagit fasta på och utvecklat Sveriges första app om barn gjord av sjukvården.

Fler mobilappar inom vården behövs, anser barnläkarna Gunnar Liminga och Johan Kaarme.

Fler mobilappar inom vården behövs, anser barnläkarna Gunnar Liminga och Johan Kaarme.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2012-07-07 14:00

Den nya mobilappen ska vara till hjälp för föräldrar vars barn har skadat sig eller blivit sjukt. Den ger råd om vad som själv kan göras, vad man bör vara uppmärksam på samt när och var man bör söka hjälp.
– Det finns en uppsjö med information i dag, men det är svårt att sålla i den. Vi vill att alla ska ha tillgång till expertråd. Här är ett verktyg för det plus att det finns bilder, förklarar Johan Kaarme.
Gunnar Liminga och Johan Kaarme anser att svensk sjukvård hittills har varit dålig på att hitta användarvänliga it-lösningar. Mobilappar borde användas mer anser de, eftersom smarta telefoner numera är så vanliga.
– Det är pinsamt dåligt utvecklat i Sverige. Med tanke på vad vården kostar måste det användas mer, säger Johan Kaarme.

De känner på sig att deras app kommer i rätt tid. Bristen på smarta it-lösningar inom vården har ventilerats på olika håll den senaste tiden, uppger de. Bland annat fick arrangörer under Almedalsveckan, som skulle diskutera it inom vården, kännedom om Uppsalaläkarnas mobilapp.
– De blev mycket intresserade. Jag tror det här är på rull nu, säger Johan Kaarme.
De har utvecklat idén på fritiden eftersom det inte gick att få tid och pengar till det inom ordinarie tjänster. Men de har fått råd och stöd av Innovation akademiska, från Almi företagspartner och Uppsala innovation centre.
Innovation akademiska är en avdelning inom sjukhuset som bland annat ska hjälpa till att ta vara på personalens idéer.
– De har hjälpt oss jättemycket, säger Johan Kaarme.

För att få tillbaka sina utlägg har de satt priset 22 kronor på appen. Och de har bildat ett bolag och startat en hemsida.
– Det är klart att man vill ha tillbaka pengarna, men det som är kul är att vara först och att det här kan påverka hur vården ser ut i framtiden, säger Johan Kaarme.
För att sjukhuset ska låta personal arbeta med en idé på betald arbetstid krävs att den på ett tydligt sätt är relaterad till verksamheten. Det förklarar Christophe Pedroletti, tillförordnad chef för kvinno- och barndivisionen.
Han anser att den nya mobilappen är bra, men noterar att den inte kvalade in till att låta de två läkarna jobba med utvecklingen på arbetstid.
– Appen är inte direkt kopplad till barnen som vi har här, säger Christophe Pedroletti. 

  018-478 00 00
Mobil kunskap. Fler mobilappar inom vården behövs, anser barnläkarna Gunnar Liminga och Johan Kaarme.
Citat

FAKTA

Mobilappen med barnläkarråd
Barnläkarna har ett samarbete med den danska hudatlasen Danderm som bidrar med bland annat bilder. Det finns också länk till närmaste vårdcentral oberoende av var man befinner sig, samt länkar till sjukvårdsrådgivning, till larmnumret 112 och till Giftinformationscentralen.
Appen finns för android och Iphone.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om