Ny adrenalinpenna ger rätt injektion

Ett litet familjeföretag i Uppsala har tagit fram en ny så kallad adrenalinpenna som ska ge snabbare effekt för många som drabbas av allergichock, ett tillstånd som kan vara livshotande.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2014-03-29 15:02

Lagom till årets bi- och getingsäsong har Uppsalaföretaget Medeca med bara sex medarbetare lanserat den nya adrenalinpennan som tagit fem år att utveckla och nu konkurrerrar med de stora läkemedelsjättarnas produkter.

En del allergiker riskerar att få en svår allergichock, anafylaxi, när de utsätts för exempelvis getingstick eller ätit mat som innehåller ägg, nötter, skaldjur eller annat man är allergisk mot. Det innebär bland annat att andningen försvåras och att blodtrycket faller drastiskt. Den drabbade kan bli medvetslös inom några minuter och tillståndet kan vara livshotande. Därför bär många allergiker med sig en receptbelagd så kallad adrenalinpenna, en spruta som används som akutmedicinering vid allergichock. Sprutan är en autoinjektor som stöts mot låret så att nålen skjuts in. Adrenalinet drar ihop de perifera blodkärlen och får blodtrycket att stiga igen.

Autoinjektorer har funnits sedan 1950-talet och togs fram för att soldater skulle injicera då de utsattes för stridsgas. Den kom sedan att användas inom sjukvården för allergiker. Ett problem med de pennor som funnits hittills är att nålarna varit för korta, 16 millimeter, vilket medför att de bara når fettvävnaden och inte muskelvävnaden hos framför allt många kvinnor och barn.

– Det innebär att det kan dröja en halvtimme innan adrenalinet når full effekt, i stället för cirka åtta minuter om sprutan når muskelvävnad. Män har generellt ett tunnare lager av fettvävnad i låren, säger Staffan Larsson, marknadsansvarig på Medeca.

Ett annat problem har varit funktionen. De pennor som funnits hittills ska stötas hårt mot låret vilket kan vara svårt för barn. I den panik som uppstår vid en allergichock kan de också användas bak och fram vilket gör att nålen går in i tummen i stället vilket gör ont och ger kraftigt försämrad effekt.

– Vi var för tio år sedan distributör av en adrenalinpenna åt ett engelskt bolag och vi blev då medvetna om att sjukvården ville ha förbättringar, säger Ingegerd Larsson, vd för Medeca.

Medeca började då utveckla den nya pennan med en 25 millimeter lång nål så att den når muskelvävnaden hos de allra flesta, och med en funktion som gör att den inte kan användas fel. Injektionen utlöses genom ett lätt tryck mot låret.

– Av någon anledning har läkemedelsjättarna ignorerat detta problem, säger Staffan Larsson.

En annan fördel med nya pennan är enligt Staffan Larsson längre hållbarhet för adrenalinet än konkurrenteras produkter vilket gör den billigare samt att dosen för vuxna är högre.

Efter fem år av utveckling och process för att få den godkänd som läkemedel har pennan nu funnits ute i marknaden i ett par månader. Den säljs än så länge bara i Sverige och England men är på väg till Tyskland. Planen är att expandera till andra europeiska länder och även USA om ett par år.

Christer Janson, professor i lung- och allergisjukdomar vid Akademiska sjukhuset, säger att de kortare nålarna inte utgjort något jätteproblem.

– Möjligen att problemet är större i andra länder där många har överviktsproblem.

Den största fördelen med Medecas penna tycker han är den långa hållbarheten.

– Pennorna är ganska dyra och då vi rekommenderar att man ska ha två pennor med sig. Då blir det billigare för patienterna med lång hållbarhet.

Medeca Pharma AB

Adress: Rapsgatan, Fyrislund

Gundat: 1992 av Ingegerd Larsson, tidigare Pharmaciaanställd

Inriktning: Specialiserad på förbättring av produkter för allergi och eksem, bland annat kvalsterskydd och adrenalinpennan Emerade.

Medarbetare: Sex, varav fyra från familjen Larsson.

Omsättning: 14,7 miljoner kronor (2012)

Anafylaxi:

Anafylaxi är en akut, svår, snabbt insättande överkänslighetsreaktion från flera organsystem och är potentiellt livshotande. Kan utlösas av geting- och bistick, födoämnen och vissa läkemedel och även av ansträngning. Två–fyra procent av Sveriges befolkning riskerar att drabbas. Cirka 80 000 adrenalinpennor förskrivs i Sverige varje år.

Källa: Internmedicin.se, Astma- och allergilinjen, Medeca.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!