Nu varnas för bluffmakare

Flera läsare har kontaktat UNT och berättat att de stött på en grupp personer som utger sig för att vara dövstumma och försöker samla in pengar till ett välgörande ändamål. Men Sveriges dövas riksförbund varnar nu för bluffmakarna.

Så här kan insamlingslistorna se ut.

Så här kan insamlingslistorna se ut.

Foto:

Uppsala2015-07-23 11:25

Personerna ska ha setts både i centrum, Flogsta och i Boländerna under de senaste dagarna, där de gått runt och försökt få folk att skänka pengar till en organisation för dövstumma.

Liknande upplägg har rapporteras från andra delar av landet och i Stockholm uppger polisen att personer även blivit bestulna i samband med att de skrivit på listorna. Där har polisen gått ut med en varning. I Uppsala uppger vakthavande befäl att polisen fått in en mängd mail om bluffmakarna, men inga anmälningar har upprättats.

– Sånt här brukar komma på sommaren, och det har ju uppmärksammats på andra håll i landet, så det kan mycket väl dyka upp även här, säger polisens presstalesperson Christer Nordström.

På Sveriges dövas riksförbund (SDR) har man gått ut med en varning på sin hemsida där man uppmanar människor att inte skriva på insamlingslistorna, samt att kontakta polisen om man misstänker bedrägeri.

Hur kan man veta att det är en bluff när man stöter på de här personerna?

– Om tillvägagångssättet är att gå runt med insamlingslistor på till exempel köpcenter, parkeringsplatser, gågator kan man vara säker på att de inte kommer från SDR. Vi jobbar inte så, säger SDR:s ordförande Hanna Seilitz.

Hon berättar att SDR bedriver insamlingsverksamhet via ett 90-konto, där pengarna är garanterade att gå till de ändamål som utlysts, exempelvis biståndsverksamhet i flera olika länder. Dessutom har de insamling via Månadslotten och försäljningsverksamhet på telefon.

Hur påverkar sådan här verksamhet ert förbund och era medlemmar?

– Det är upprörande att bedragare som låtsas vara döva och använder vårt förbunds namn till brottslig verksamhet. Att de lurar människor att skänka pengar till något de tror är gott ändamål.

Hon säger också att det är resurskrävande för förbundet att svara på frågor om och ge stöd till utsatta för de här falska insamlingarna.

– När bluffdöva uppmärksammas kan det också skapa osäkerhet bland givare vilken insamling som är seriös och inte. Men ingen seriös dövorganisation ligger bakom lurendrejeriet, som tyvärr är utspritt i flera europeiska länder.

Vid ett flertal tillfällen ska döva från SDR:s lokala föreningar blivit misstänkliggjorda och ifrågasatta när de sålt lotter och haft loppisförsäljning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!