Nu röstar universitetet om ny rektor – utan facken

Tre ska bli en när racet till rektorsposten på Uppsala universitet nu går in på målrakan. Den fackliga organisationen Saco vet vem de inte vill ha. Men de saknar rösträtt.

Mats Larhed, Eva Tiensuu Janson eller Anders Hagfeldt kommer bli Eva Åkessons efterträdare som rektor för Uppsala universitet.

Mats Larhed, Eva Tiensuu Janson eller Anders Hagfeldt kommer bli Eva Åkessons efterträdare som rektor för Uppsala universitet.

Foto: UNT/Uppsala universitet/Swiss Federal Institute of Technology

Uppsala2020-06-08 05:00

Eva Tiensuu Janson, Mats Larhed eller Anders Hagfeldt. Nu tas de avgörande besluten som avgör vem av de tre professorerna som tar över efter Eva Åkesson som rektor för Uppsala universitet.

I dag måndag ska det så kallade Universitetskollegiet med drygt 60 representanter för universitetets anställda och studenter rösta fram sin toppkandidat. Med den rekommendationen på bordet beslutar universitetets särskilda rekryteringsgrupp på tisdag om sitt förslag. 

Förslaget går vidare till styrelsen, konsistoriet, som tar beslut den 17 juni. Sista ordet har regeringen som i sommar utser vem som är ny rektor från 2021. 

Under maj har de tre kandidaterna grillats under utfrågningar av Universitetskollegiet.

– Att de som ska få en ny högsta chef får ställa sina frågor till kandidaterna är något väldigt bra med universitetsvärlden. Och utfrågningarna gick bra, det är tre starka kandidater, säger Shirin Ahlbäck Öberg, docent i statvetenskap och kollegiets ordförande.

Hon vill inte avslöja vem som får hennes röst, men hon vet vad hon tycker att rektorsrollen går ut på. Ett universitet är inte vilken myndighet som helst, utan är mer svårstyrt, menar hon.

– Vi är så underifrånstyrda. Jag ser därför en rektor som en utrikesminister som ska värna vår integritet, skydda oss mot yttre störning och se till att vi har goda relationer i Sverige och internationellt.

Nytt för i år är att facken inte längre har rätt att rösta i Universitetskollegiet eller är med i rekryteringsgruppen, utan bara har närvaro- och yttranderätt i Universitetskollegiet och konsistoriet. 

Den här har trängt tillbaka fackligt viktiga frågor om medbestämmande och arbetsmiljö, menar Kirsi Höglund, ordförande för Sacoföreningen med cirka 3 800 anslutna på Uppsala universitet, en anslutandegrad på cirka 50 procent.   

–Det här är fjärde valet jag deltar i, det första utan rösträtt. Tyvärr är det en allvarlig trend i samhället att det fackliga inflytandet blir mer och mer marginaliserat, säger hon.

Enligt Kirsi Höglund visade utfrågningarna på en viktig skillnad kandidaterna emellan. 

– En kunde över huvud taget inget om fackliga frågor, som medbestämmandelagen, MBL, säger hon. 

Den Saco riktar sin hårda kritik mot är Anders Hagfeldt, professor i fysikalisk kemi i schweiziska Lausanne, tidigare vid Uppsala universitet. 

Han är den av de tre som har flest meriter från uppdrag utanför Uppsala och längst lista över publicerade vetenskapliga artiklar.

– Men det fungerar inte att ha en myndighetschef som inte vet vad det innebär att vara arbetsgivare. Vi vill därför ha någon av de andra två, säger Kirsi Höglund. 

Vad ser du som en rektors viktigaste egenskap?

– Lyhördhet, att vilja lyssna till såväl, lärare, forskare som administrativ och teknisk personal.

De tre kandidaterna har alla gjort sin karriär på Uppsala universitet. Eva Tiensuu Janson, professor i medicin, och Mats Larhed professor i läkemedelskemi, är verksamma här i dag, båda vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci. 

Det området har de senaste 40 åren stått för två rektorer, medicinaren Martin H:son Holmdahl och Anders Hallberg, läkemedelskemi. 

Anders Hagfeldts område, teknik och naturvetenskap, har under samma tid också haft två rektorer, Bo Sundquist och Eva Åkesson. 

Från humaniora och samhällsvetenskap har en rektor hämtats, juridikprofessorn Stig Strömholm.

Så säger kandidaterna

Här är ett axplock var från tidningen Ergos intervjuer med kandidaterna. 

Anders Hagfeldt: "Uppsala kan få en väldigt stark profil i klimatfrågor och integrera allt från naturvetenskap och teknikutveckling till hälsa, statskunskap och ekonomi."

Eva Tiensuu Janson: "Jag vill se över utbildningarna så att de är uppdaterade och att studenterna rustas för att möta samhällets utmaningar."

Mats Larhed: "Jag vill verka för mer inslag av tvärvetenskap, nya idéer föds när vi samarbetar."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!