Det blåste frisk och kyligt när representanter för Uppsala kommun, Uppsala citysamverkan och Upplandsmuseet inför ett mindre pressuppbåd under onsdagen tog de symboliska första spadtagen för att starta ombyggnationen av Stora Torget i Uppsala.
Arbetet är planerat att stå klart till våren 2023 och beräknas kosta 30 miljoner kronor.
Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, berättar att målet med renoveringen är att göra torget till en bättre mötesplats.
– Det ska bli en yta som är mer gjord för vistelse och mindre för trafik. Ytan för trafiken kommer att minskas och ytan för människor att vistas här kommer att bli större och mer inbjudande. Det kommer finnas plats för att leka, sitta och träffas i olika delar av torget. Det kommer även bli mer planteringar som kommer att finnas året runt, säger han.
Ombyggnationen innebär att busshållplatserna som i dag finns på torget kommer att försvinna. Vägen kommer även att dras ihop och bli smalare så att den endast fungerar som genomfart för busstrafik och taxi. Bussarna kommer istället att stanna vid en ny hållplats på Vaksalagatan, mellan Kungsgatan och Dragarbrunnsgatan.
Som UNT tidigare berättat innebär detta att kandelabern, som i dag står i mitten av vägen, flyttas till torgets nordvästra hörn.
Helena Brämerson Gaddefors, projektledare på Uppsala kommun, berättar att Stora Torget framöver också kommer att kunna erbjuda större ytor för uteserveringar.
– Verksamheterna kring ett torg förändras och vi kan inte säga vad som flyttar in i respektive lokal framöver, men torget kommer utformas så att det blir mer flexibelt. Det kan bli fler uteserveringar. Det kommer också utformas så att uteserveringarna under en del på året kan få lite större utrymme, säger hon.
Rickard Malmström menar att ombyggnationen är en viktig del i att skapa en attraktiv innerstad.
– Innerstadens attraktion ligger i att vara en plats för möte och vistelse. Vi åker inte in till stan för att köpa de billigaste sakerna utan för att uppleva saker. En stadskärna har kvalitéer som behöver finnas över tid och man måste värna och utveckla dem, säger han och fortsätter:
– Det är många delar av det här torget som i dag inte nyttjas av människor samt en stor yta som används för trafik. Genom att göra den här förändringen så nyttjar vi den här kvadraten på ett bättre sätt.