Nu smygstartar EU-valet

Valet till Europaparlamentet äger inte förrän rum den 7 juni, men redan från och med onsdag kan väljarna göra sin röst hörd när förtidsröstningen drar i gång.

Man kan rösta i bland annat Gränby centrum. Cecilie Purbe gör i ordning valbåsen.

Man kan rösta i bland annat Gränby centrum. Cecilie Purbe gör i ordning valbåsen.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2009-05-19 19:59
I Uppsala finns ett stort antal lokaler för förtidsröstning utspridda över kommunen.

Kampanjfebern stiger inför valet till Europaparlamentet. Och med 18 dagar kvar till valet kan de väljare som har förhinder på valdagen redan från och onsdagen rösta i någon av de lokaler för förtidsröstning som organiserats i kommunen. Årets val är bara det andra där kommunen sköter hanteringen av de förtida rösterna, eller poströsterna som de tidigare kallades så länge postkontoren ansvarade för proceduren. Att rösta i förtid har blivit ett allt vanligare fenomen, särskilt i större städer, enligt Ulla Lötberg som administrerar förtidsröstningen för valnämnden i Uppsala kommun.
-Det har att göra med att människor har blivit mer rörliga, särskilt i städerna. Man är inte lika bunden av att gå och rösta på valdagen längre, som var en stark folklig tradition tidigare. Men på landsbygden ser det lite annorlunda ut, säger hon.

När förtidsröstningen inleddes vid riksdagsvalet 2006 ringlade köerna långa utanför Stadshuset. Enligt Ulla Lötberg är det svårt att säga hur många som kommer att förtidsrösta under årets val, eftersom intresset för EU-valen generellt är så mycket lägre jämfört med riksdagsvalen. Vid valet till Europaparlamentet 2004 röstade dock ungefär var fjärde person i förtid, vilket är något färre än motsvarande antal vid andra val.
Systemet med förtidsröstning är givetvis ett bra alternativ för dem som är bortresta eller av något annat skäl inte kan gå och lägga sin röst i valurnan på själva valdagen. Men för kommunen riskerar fler förtidsröster att bli en dyr historia.

-Varje förtidsröst är mycket dyrare än rösterna på valdagen, eftersom de ska hanteras och fraktas till rätt vallokal. Fler personer är inbegripna i processen, säger Ulla Lötberg.
Det går dessutom att ångra sig och ta tillbaka sin förtidsröst, om man trots allt kan ta sig till vallokalen den 7 juni. Tack vare systemet med "ångerröster" är det alltid den sista rösten som gäller.
Fakta:

Varje kommun bestämmer själv vilka lokaler som ska ha förtidsröstning.
I Uppsala finns 24 sådana röstlokaler, i första hand de kommunala biblioteken i stadskärnan och stadsdelarna runt om. Men även till exempel i Stadshuset, Gränby centrum och i Nyby servicehus går det att förtidsrösta fram till valdagen.
Själva röstningen följer samma princip som på valdagen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om