Golden China på Kungsängsgatan har varit en välkänd restaurang i Uppsala under många år. Lokalen är enkel, men de autentiska rätterna från Kina har lockat kunderna. Men när kocken plötsligt slutade förra året blev framtiden oviss. Ägaren Nian Wang stod inför ett svårt val: att hitta en ny kock eller att sälja.
På andra sidan gatan finns restaurangen Aikin's Sushi. Ägaren Sulin Liu är kock. Hans fru Bohong Wang är också kock. Båda kommer från Kina. I januari i år tog Sulin steget och köpte Golden China.
De två restaurangerna slås nu ihop. När de öppnar i Golden Chinas gamla lokal blir det sushi, dumplings, friterat och wokat, allt under samma tak.
– Golden China behövde en kock som kunde laga rätter på traditionellt kinesiskt sätt, och det är precis vad jag kan, säger Sulin, 54.
Han svarar på UNT:s frågor genom sin 25-årige son Haote Liu, som tolkar åt sina föräldrar.
UNT besöker Golden China en måndag då Sulin jobbar för fullt med renoveringen och inredningen. Möbler ska flyttas från Aikin's sushi till Golden China.
– Pappa säger att lokalen för Aikin's sushi inte har bra ventilation, därför begränsas rätterna till sushi. De kan inte fritera eller woka saker, vilket gör att de inte kan laga många varma rätter. Men genom flytten till Golden Chinas lokal kommer han att kunna laga fler traditionella kinesiska rätter, tolkar Haote per telefon.
Hans mamma Bohong kommer ut från sushiköket och presenterar sig själv.
– Jag är också kock och kommer att ägna mig åt sushin när restaurangen öppnar, säger Bohong, 54.
Familjen, som består av två vuxna och två barn, kommer ursprungligen från länet Qingtian i provinsen Zhejiang, därifrån många av Sveriges kinesiska invandrare kommer.
De hamnade i Sverige 2010 då Sulin fick jobb som kock på en kinarestaurang i Uppsala. Fem år senare hade paret lyckats spara tillräckligt för att driva sin egen restaurang, Aikin's sushi.
– Jag vill jobba för mig själv, säger han.
Golden Chinas före detta ägare Nian Wang berättar om orsakerna till att restaurangen stängdes i ett år.
Förutom svårigheter att hitta en utbildad kock som kan laga autentisk mat från Kina har väntetiden på Migrationsverkets godkännande också dragit ut på tiden.
– Jag har förlorat 700 000 kronor på grund av att vi hade stängt i ett år. Jag orkade inte vänta längre och det var därför jag sålde, säger hon.