Ett säkert tecken på att våren är i antågande är att allt det grus som används för att bekämpa halka på Uppsalas vägar, trottoarer och cykelbanor under vintern sopas upp.
Men vad händer egentligen med gruset när det inte längre behövs på stadens gator?
År 2021 köpte Uppsala kommun in cirka 20 000 ton grus för att sanda vägarna. Det motsvarar 571 lastbilstransporter lastade med 35 ton grus var – och en kostnad på 3,3 miljoner kronor.
Nästan allt slängs när det har använts.
Peter Nilsson är chef för Stadsbyggnadsförvaltningen på Uppsala kommun och menar att det i dagsläget är outrett om det är bättre för miljön att använda nytt grus snarare än att återanvända det.
– Det är för att det kan finnas massor av andra avfall i gruset, till exempel glassplitter och partiklar. Då måste vi rena gruset och det driver dels ekonomiska kostnader, men det kan kosta mer i klimatpåverkan att rena gruset än att göra som vi gör nu och köpa in nytt varje år. Det går åt för mycket energi, säger han.
Men är det inte dåligt för miljön att hela tiden köpa in nytt och slänga det gamla?
– Man kan reagera på slöseriet, men vi vill ju inte att det ska gå åt mer energi och påverka miljön ännu mer negativt för att rena det. Vi får inte släppa ut mer avgaser i processen. Sedan ska vill jag heller inte låsa mig i att vi gör rätt. Vi ska ju titta på om det finns nya metoder, vi har ett uppdrag i nya avfallsplanen att se över återvinningen av sanden. Det är en viktig fråga. Men vad jag vet finns det inte ett bra sätt att skilja exempelvis glassplitter från gruset.
Om ni inte återanvänder gruset, var tar det vägen istället?
– Vi lämnar det på en deponitipp. Sedan står ju de entreprenörer vi använder oss av för den största delen av gatusopningen och vi har inget krav vad de ska göra med gruset eller på de att ska återanvända eller rena det. Kravet är att följa svensk lagstiftning.
Årets gatusopning har ännu inte dragit igång i full skala och det ser ut att dröja ett tag innan gruset försvinner från Uppsalas gator då vädret ser ut att präglas av kalla temperaturer i ytterligare några veckor.
– Det normala är att vi drar igång i början av april. Men man vill inte sopa upp och så blir det kallt och så man måste lägga ut nytt grus igen. Vi går och tittar på vädret framåt. Så nu är det osäkert, men vi vill starta så fort det tillåter, säger Peter Nilsson.