Stellan Sandler är vicerektor för vetenskapsområdet medicin och farmaci, och han oroar sig för att gemene man inte insett faran med antibiotikaresistens.
– På sikt är det ett hot mot mänskligheten och vi måste försöka hantera det här och komma fram till lösningar. Det handlar om att ta fram ny antibiotika och alternativa behandlingsformer, men även om att se till att antibiotika används rationellt och inte i onödan.
Uppsala Antibiotics Center ska, utöver att fungera som ett kunskapscentrum för beslutsfattare och andra samhällssektorer, fokusera på att utbilda en ny generation forskare med helhetssyn på antibiotikaresistensfrågan. Han menar att universitetet och Uppsala som stad besitter en stor kompetens gällande antibiotikaresistens, dessutom bedrivs flera internationella forskningsprojekt på antibiotikaområdet från Uppsala universitet.
Till en början kommer centret fungera som ett nätverk, men Stellan Sandler hoppas att det framöver ska kunna få en fysisk plats.
– Om det blir i befintliga lokaler eller nya går inte att svara på nu.
När det gäller arbetstillfällen är det samma bud.
– På sikt hoppas vi att det nya centret ska kunna ge kurser till studenter och anställa doktorander. Sen så går det ju inte att säga var industrins utveckling av ny antibiotika kommer att hamna.
I dagsläget är det de tre vetenskapsområdena medicin och farmaci, naturvetenskap teknologi, samt humaniora samhällsvetenskap vid Uppsala universitet som deltar i centret. Men Stellan Sandler hoppas att även Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) ska komma att inkluderats, eftersom den allra största anitbiotikaanvändningen sker inom lantbruk och djuruppfödning.
– Vi var tvugna att börja någonstans, och då började vi med Uppsala universitet. Men SLU verkar intresserade, säger Stellan Sandler.