Nu ska Uppsalas kyrkor fräschas upp

Nya guldglänsande krucifix, fler handikappramper och omläggning av kyrktak. Kyrkorna i Uppsala stift kommer att dela på nästan 25 miljoner kronor som de ska spendera på olika sätt.

Domkyrkan är en av de kyrkor som får pengar för upprustning.

Domkyrkan är en av de kyrkor som får pengar för upprustning.

Foto:

Uppsala2006-09-26 00:00
Stiftet får 21 miljoner kronor i statliga pengar för att skydda kyrkobyggnadernas kulturvärden. Dessutom tillkommer ett bidrag från svenska kyrkan på nästan 4 miljoner kronor.
Stiftsstyrelsen beslutade nyligen hur pengarna ska fördelas mellan kyrkorna i Uppsala stift.
- Pengarna är så klart väldigt uppskattade. Det är mycket som behöver göras i vår kyrka och även om det här inte räcker till allt är det ett betydelsefullt bidrag, säger Lars- Ove Sjöstedt, kyrkoherde i Balingsta pastorat.


Uppsala-Näs kyrka i Balingsta församling tillhör en av de kyrkor som beviljas ett större belopp. 1,4 miljoner kronor kommer bland annat att gå till en ny kyrkobänksinredning, en handikappramp och ett nytt tegelgolv.
— Vi vill att kyrkorummet ska bli mer tillgängligt. Det är viktigt att alla kan komma in i kyrkan, inklusive de som har rullstol och rullator, säger Lars -Ove Sjöstedt.
Björklinge kyrka beviljas drygt 400 000 kronor för att reparera staketet runt kyrkogården och för att laga rötskador på klockstapeln, Enköpings Näs kyrka får två miljoner kronor för att lägga om kyrktaket och för att renovera kyrkans fönster.
Fem kyrkor får bidrag till att installera inbrott- och brandlarm.
— Med tanke på de stölder som har gjorts i landets kyrkor känns det bra att installera ett larm. Det är viktigt att skydda de gamla klenoder som finns i kyrkorna, säger Lars- Ove Sjöstedt.

Domkyrkan i Uppsala beviljas 400 000 kronor för att köpa nya montrar till museet, Vallby kyrka och Kungs Husby kyrka i Enköping får pengar till att restaurera krucifix, Västlands kyrka är beviljad 100 000 till en ny handikappramp och Vaksala kyrka i Uppsala får 50 000 kronor för att konservera kyrkliga textiler.
— Vi kommer bland annat att byta foder och rengöra tre mässhakar. Den äldsta är tillverkad i röd silkessammet och syddes redan 1745. Det roliga är att prästerna fortfarande använder de här kläderna. De står inte bara och dammar på någon utställning, säger Eva S Isaksson, kyrkoherde i Vaksala församling.
Bidragen kommer att betalas ut under 2007 och 2008.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om