Rör längs Fyrisån väcker frågor – nu ska de fyllas och rädda träd

Jättelika rör löper som ormar längs husfasaderna vid Fyrisån, något som får många Uppsalabor att klia sig i huvudet. Under onsdagen ska rören tas i bruk.

Så här kommer det att se ut vid Västgötaspången tills en bit in i april då rören ska tas bort.

Så här kommer det att se ut vid Västgötaspången tills en bit in i april då rören ska tas bort.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2025-02-19 05:00

Nyheten i korthet

  • Stora blå och svarta avloppsrör har dykt upp längs Fyrisån, vilket väcker undringar bland Uppsalabrona.
  • Genom en särskild metod ska de blåsvarta rören användas vid renovering av befintliga, skadade avloppsrör under jord, utan att de behöver grävas upp. Det ska spara tid, pengar och skydda trädens rötter från grävskador.
  • Arbetet börjar på onsdag och förväntas vara klart i april, varefter de blåsvarta rören kommer att tas bort.

En dag i början av februari dök de plötsligt upp i city, de blå och svarta avloppsrör som placerats ut längs Fyrisån i city. På en del ställen ligger de på marken, på andra ställen klättrar de på husväggar. Inte konstigt att Uppsalaborna är lite undrande. 

– Folk kommer oavbrutet fram och vill veta vad rören är till för. De senaste två veckorna har jag fått frågan av kanske 200 personer, säger Henrik Bjoljahn, vd för RH Pumper, som hanterar rören på uppdrag av kommunala bolaget Uppsala Vatten.

undefined
Nybrogrillen kan ståta med en lite udda portal över sin entrédörr.

Nybrogrillen har fått en egen rörportal som alla kunder passerar genom när de går in i korvkiosken. 

– Folk undrar om det är ett konstverk, berättar Fehmi Yasar på Nybrogrillen.

Men något konstverk är det knappast frågan om. Som UNT tidigare rapporterat ska rören tas i bruk i samband med en renovering av uttjänta avloppsrör som ligger under jord. 

undefined
"Om vi inte använt den här metoden hade vi varit tvungna att stänga av gator i etapper under flera år", berättar Lars Fälth vid Uppsala Vatten.

Rören under jord, som leder avloppsvatten från toaletter, disk och dusch, har gått sönder på flera ställen längs Västra Ågatan och Östra Ågatan. Att gräva upp och byta ut dem skulle bli dyrt och innebära att gator måste stängas av i etapper i åratal. 

– Dessutom skulle grävarbetena orsaka svåra rotskador på Fyrisåns kastanjer och lindar, säger Lars Fälth, projektledare vid Uppsala Vatten.

Det finns en metod att laga de trasiga rören utan att gräva upp dem. Det går till så att man först tömmer rören på avloppsvatten. Sedan klär man insidan av rören med ett material som tätar hålen. Och detta är just vad som är på gång.

undefined
Trafiken på Islandsbron passerar för närvarande under avloppsrör.

Det är här de blåsvarta rören som placerats ut ovan jord kommer in i bilden. Avloppsvattnet från de underjordiska rören ska ledas upp i de blåsvarta rören. På en sträcka längs Fyrisån kommer de blåsvarta rören på så vis att "ta över" avloppsvattnet som istället ska flöda genom dessa. 

Avloppsvattnet kommer att rinna fram genom de överjordiska rören från Klostergatan i city och vidare en kilometer söderut. Vid Islandsgatan i Industristaden ska vattenmassorna föras tillbaka ner under jord och slussas in i de rör som där finns under marken.

undefined
Här syns de gula glasfiberrör som ska föras in i de underjordiska rören för att täta läckorna. På bilden är de gula rören platta men ska blåsas upp med tryckluft.

På sträckan mellan Klostergatan och Islandsgatan kommer det alltså att finnas gamla rör under jord som är tömda på vatten. I de tomma och trasiga rören ska det föras in hopvikta, mjuka glasfiberledningar.

– Sedan blåser man upp glasfiberledningarna med tryckluft så att de täcker insidan av de befintliga rören. För att få glasfiberledningarna att stelna belyser man dem inifrån med ultraviolett ljus, uppger Lars Fälth.

undefined
"Det finns ingenting som är svårt med jobbet att skruva ihop rören", säger från vänster Jacek Laskowski och Kenneth Reimer.

När de gamla rören försetts med en ny och tät beläggning på insidan är de klara att tas i bruk. Avloppsvattnet leds då ner från de blåsvarta rören som därefter kopplas ur. Går allt enligt plan ska de renoverade rören hålla i hundra år.

undefined
Rören slingrar sig fram längs flera fasader, här vid hus nära Dombron.

Det hela väntas kosta cirka 21 miljoner kronor. Lars Fälth tror att metoden blir runt 80 procent billigare jämfört med om man hade grävt upp de gamla rören. 

Med start på onsdag ska avloppsvattnet ledas in i de blåsvarta rören ovan jord. Arbetet med att reparera de underjordiska rören kommer sedan att pågå en bit in i april. Därefter ska de blåsvarta rören forslas bort.

undefined
Helene Tilert tycker inte att rören är särskilt vackra men är glad att de bidrar till att rädda träden längs ån.

En av många som lagt märke till de spektakulära rören längs Fyrisån är Helene Tilert. Någon konstinstallation tror hon inte det handlar om.

– Nej, min frisör sa att hon hört av en kund att det är avloppsrör, så det visste jag. Vackra är de inte men träden vid ån vill vi ha kvar så rören kommer att göra nytta även om de förfular stan ett tag, menar Helene Tilert. 

undefined
Dombron har försetts med en alldeles särskild inramning.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!