Nya testet: Kommunplast kan återvinnas i Uppsala

Pulkor, plastpallar och matlådor bränns vanligtvis upp i Uppsala, men under sommaren testar Uppsala vatten möjligheten att materialåtervinna den så kallade kommunplasten.

På Fyrislunds återvinningscentral kan man inom kort slänga sin kommunplast.

På Fyrislunds återvinningscentral kan man inom kort slänga sin kommunplast.

Foto: Alexzandra Persson

Uppsala2023-05-31 16:30

På Librobäcks återvinningcentral har man nu ställt ut en ny container. Här kan kommunplast återvinnas under sommaren och en bit in på hösten. Inom kort kommer även den möjligheten finnas på den nyöppnade återvinningcentralen på Arkgatan 14 i Fyrislund.

– Tanken är att vi i framtiden ska kunna rulla ut en sådan plastfraktion på alla återvinningscentraler, säger Tobias Linnesköld som är sektionschef för Uppsalas återvinningscentraler.

undefined
På Fyrislunds återvinningscentral kan man inom kort slänga sin kommunplast.

Tidigare har endast plastförpackningar sorterats på Uppsalas centraler, medan övrig plast slängts i energiåtervinningen (tidigare kallad brännbart). Nu kommer den kommunplast som slängs att köras ut till olika mottagare för att se hur stor andel som kommer kunna materialåtervinnas.

– Det känns kul att kunna ta lärdomar av det här testet. Då får vi se vilka delar som blir fel och hur bra material vi samlar in, säger han.

Utformningen av denna fraktion kommer alltså beror på hur testet går, och fler tester kan behöva genomföras innan den nya avfallskategorin blir permanent. Anledningen till att kategorin inte funnits tidigare är att kommunplast är svåråtervunnet. Det beror på att det finns många olika typer av plaster och i samma produkt kan det finnas flera olika plasttyper.

undefined
Tobias Linnesköld är sektionschef för Uppsalas återvinningscentraler.

Vad för plaster kan man inte slänga i den nya containern?

– Sådant som består av annat än bara plast, som en bilbarnstol som även har tyg, eller plastleksaker som har batterier i sig. Därför har vi valt att plocka bort vissa saker, säger Tobias Linnesköld.

Om denna typ av produkter skulle hamna i samma container skulle en mindre andel kunna materialåtervinnas, förklarar han.

– Vi vill inte ha en fraktion där man sorterar ut plast där en stor andel sedan bränns upp. När vi sorterar ut något så vill vi att det ska bli bra, säger han.

undefined
En ny återvinningscentral öppnade i Fyrislund förra veckan.

Han berättar att de kommuner som redan sorterar ut kommunplast går till väga på olika sätt: det finns kommuner som bränner upp all kommunplast, trots sortering, de som endast kan materialåtervinna en mindre andel och några få som lyckats bättre med materialåtervinningen. Det sistnämnda är målet för Uppsala vatten.

– Vi är nog aldrig riktigt först på bollen. Vi brukar kolla på vad andra gör och lära av misstag som de har gjort, säger Tobias Linnesköld.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!