Nu ska sopbränningen ge el

Den turbin som gör att Vattenfall kommer att kunna producera el även i sopförbränningsanläggningen i Uppsala har anlänt. Nu återstår själva installationsarbetet och en del tester innan den kan tas i drift.

Håkan Tuvefors jobbar med att få turbinen på plats.

Håkan Tuvefors jobbar med att få turbinen på plats.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2010-01-07 11:32
- Hela arbetet med installationen är ett projekt på nästan ett år. Rör och ventiler för att få fram ångan till turbinen sattes in i samband med driftstoppet i somras. Så det mesta är förberett nu, säger Johan Siilakka, chef för anläggningsutveckling vid Vattenfall Värme i Uppsala.

Han räknar med att hela installationen kan vara klar i april. Då kommer sopförbränningsanläggningen att kunna leverera 10 megawatt el och 50 megawatt värme. På årsbasis räknar Vattenfall med en elproduktion från avfallsförbränningen på 70 gigawattimmar det vill säga 70 miljoner kilowattimmar.
När det senaste tillskottet till avfallsförbränningen i Uppsala, block 5, invigdes 2005 var kritiken hård från miljöhåll mot att anläggningen inte redan från början utrustats för elproduktion. Vattenfalls beslut att avstå från elproduktion överklagades ända upp i Miljööverdomstolen.

Hade block 5 redan från början dimensionerats för elproduktion hade man med högre tryck och temperatur i pannan kunnat få ut mellan 3 och 4 megawatt ytterligare i elproduktionen.
- Med facit i hand kan man väl säga att det var ett dåligt beslut att inte installera en turbin från början, säger Johan Siilakka.

Även om det ur ett miljöperspektiv varit bättre att redan från början utnyttja energin i avfallet för elproduktion kan man till Vattenfalls försvar säga att ekonomin förändrats under åren. Dagens högre elpris gör att investeringen på 95 miljoner kronor nu blir lönsammare i ett ekonomiskt perspektiv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om