På fredagsmorgonen startade årets stora fågelräkning där allmänheten uppmanas av Sveriges ornitologiska förening – Birdlife Sverige att rapportera in de fåglar som dyker upp under matningen 27–30 januari.
SE BILDERNA: De hittar till fågelbordet
Föreningen har tagit hand om rapporterna i tolv år nu och de har kunnat se ganska stora förändringar under åren.
– För 15–20 år sedan var det väldigt ovanligt med koltrastar längs med Norrlandskusten, i dag har vi ganska gott om koltrastar ända upp till Umeå och Piteå. Förmodligen är det en följd av mildare vintrar med mindre snö, även om man inte kan utesluta att det också påverkas av att allt fler människor matar fåglar, säger Anders Wirdheim, projektledare för "Vinterfåglar inpå knuten".
Han understryker dock att eftersom det hela bygger på rapporter från allmänheten där artbestämningen kanske inte alltid stämmer fullt ut, måste man vara försiktig med att dra några slutsatser på detaljnivå.
– Men de stora dragen kan vi lita på. Mycket tack vare att så många är med, det är runt 20 000 hushåll som rapporterar in varje år.
Anders Wirdheim berättar också om att många tror att om man väl börjat mata måste man fortsätta ända till våren för att inte sätta fåglarna i klistret.
– Så är det inte alls, man kan mata under en vecka och sedan sluta, fåglarna har vingar och de flyger vidare.
Hur ska man göra då för att kunna rapportera in ett flock talgoxar som hoppar och flyger omkring?
– Man få göra så gott man kan och försöka uppskatta det största antalet av fåglar som man ser samtidigt. Är det sju talgoxar på morgonen i dag och tre talgoxar på söndag eftermiddag, rapporterar man in sju talgoxar, säger Anders Wirdheim.