Nu ska skrotcyklarna försvinna

Nu satsar Uppsala kommun på att få bort alla övergivna cyklar runt om i staden. Och på bara en vecka har 2 000 cyklar lappats.

Felparkerade cyklar på Linnégatan.

Felparkerade cyklar på Linnégatan.

Foto: Rolf Hamilton

Uppsala2011-03-30 10:03

Cykelstaden Uppsala svämmar över av herrelösa cyklar, men nu ska det bli bättre ordning. Cyklar som bedömts som övergivna har märkts med gula lappar, och de cyklar som har lappen kvar vecka 16 kommer fraktas bort. Insatsen är den första av tre som ska genomföras i år.

Förra året lappades 3 100 cyklar, varav 1 100 omhändertogs. I år satsar kommunen ännu större resurser på att få undan skrotcyklar, och man siktar på att omhänderta rekordmånga.
– Vi räknar med att lappa mellan 4 000 och 5 000 cyklar under året, varav runt 2 000 sannolikt kommer att omhändertas, säger Daniel Fritz, trafikplanerare på gatu- och trafikkontoret.

Kommunen anser att övergivna cyklar förfular stadsmiljön. Men enligt Åke Westling, arbetschef på gatugruppen som har i uppdrag att märka och samla in cyklarna, handlar det också om framkomlighet.
– De kan stå olämpligt utanför entréer och vara i vägen för till exempel synskadade som ska in, eller för ambulanser och brandbilar som behöver komma fram, säger han.

Ett annat problem är att övergivna cyklar som står parkerade i cykelställ tar upp plats för de personer som verkligen använder sina cyklar. Insamlingen är en del av kommunens kampanj Parkera schysst, en satsning som ska förbättra parkeringsmöjligheterna för Uppsalas cyklister. Förutom att samla in gamla cyklar ska nya cykelparkeringar byggas. Och för tredje året i rad ska cykelvärdar patrullera stadens gator under våren och sommaren.
– Cykelvärdarna ska informera cyklisterna om var man kan parkera sin cykel, och om varför det är så viktigt att ställa den i ett cykelställ. De ska även påpeka när en cykel är felparkerad, och berätta vilka problem felparkerade cyklar medför, säger Daniel Fritz.

De omhändertagna cyklarna skickas till Jobbcenters cykelverkstad i Kåbo, en kommunal verksamhet för arbetsrehabilitering. Varje cykel registreras med uppgifter om ramnummer, färg och om det är en herr- eller damcykel. Informationen skickas sedan till polisen som jämför dem med sitt register över stulna cyklar. Om inte ägaren hört av sig inom tre månader tillfaller cyklarna verkstaden.

De risigaste cyklarna demonteras och återvinns, men de som är i bättre skick rustas upp för att sedan säljas till allmänheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om