Nu ska skolhälsovården omorganiseras
Skolhälsovården ska syssla mer med elevers psykiska hälsa och överviktsproblematik och mindre med att undersöka alla elever i en viss årskurs. - Vi måste anpassa oss till dagens hälsoproblem, säger Björn Wettergren, ny överläkare för skolhälsovården i Uppsala kommun.
Emma Winberg går på Ärentunaskolan i Storvreta. På måndagen besökte hon barnspecialistmottagningen på Liljeforstorg i Uppsala och läkaren Sylvia Garmo-Hedman. I fortsättningen blir läkarna på mottagningen även skolläkare.
Foto: Pernilla Sjöholm
- Tanken har varit att hitta avvikelser och sjukdomar som varit oupptäckta hos eleven. Men det är förlegat, vi hittar inte så mycket, säger Björn Wettergren, som fram till 2008 har tagit på sig uppdraget att stöpa om skolhälsovården i Uppsala.
I dag är han överläkare för barnhälsovården i Uppsala län, och idén är att skol- och barnhälsovården ska länkas samman. Barnläkarna på Uppsalas tre barnspecialistmottagningar ska fortsättningsvis även vara skolläkare. Så fungerar det redan i Enköping och erfarenheten är att vinsterna är flera.
- Vi får kontinuitet, familjer och elever får möta samma läkare. Det borgar också för kompetens, eftersom skolläkaren har barnmedicin som specialitet. Tillsammans skapar det ett förtroende hos elever och föräldrar, säger Björn Wettergren.
Elevernas företagshälsovård
I dag har skolläkartjänsterna ofta varit besatta av läkare med helt andra specialiteter. Ibland har skolläkartjänsten närmast varit ett extraknäck för läkaren. I andra fall har det handlat om läkare under utbildning som försvinner efter något år.
- Det kan också fungera bra förstås, det beror på det personliga engagemanget. Men nu får vi en annan kontinuitet, säger Björn Wettergren.
Den hälsoundersökning som görs av alla elever i årskurs ett ska tas bort.
- Vi frigör tid för preventivt arbete runt psykisk hälsa, övervikt, mobbning och liknande. Vi gör sådant redan i dag, men det måste utvecklas, säger Björn Wettergren.
Han vill att skolhälsovåren ska vara elevernas företagshälsovård, som aktivt tar del i frågor om skolmiljön, utformning av bänkar och stolar, antalet elever i klasserna, med mera.
- Alla skolor lever under ett ekonomiskt ok, men här finns mycket att göra, säger Björn Wettergren.
Helhetsgrepp runt barnens behov
Fullt utbyggd ska den omstöpta skolhälsovården omfatta cirka 10 barnläkare som arbetar med skolfrågorna en dag i veckan.
- Vi skulle säkert kunna sysselsätta 20 skolläkare, men ekonomin för det finns inte, säger Björn Wettergren.
Barnspecialistmottagningen vid Liljeforstorg ligger ett stenkast från Gränbyskolan och Liljeforsskolan. Här kommer de två läkarna att även få ansvaret för skolfrågorna.
- Den här är en bra förändring som det pratats om i många år. Nu får vi ett helhetsgrepp runt barnens behov, säger Lars Peterson, barnläkare på mottagningen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!