Lagen om köp av sexuell tjänst skärps den första augusti. Hittills har straffet nästan alltid blivit 50 dagsböter. För en person med låga inkomster innebär det 2 500 kronor.
Lagen har kritiserats för att sexköpare kommer för lindrigt undan. Men i och med lagändringen kommer straffskalan enbart att innehålla fängelse, som mest upp till ett år.
Domstolarna har även tidigare kunnat döma till fängelse. Men sedan sexköp kriminaliserades 1999 har det endast blivit tre fängelsedomar.
Trots att fängelse nu blir obligatoriskt kommer inte heller i framtiden något större antal sexköpskunder att spärras in. Det spår Eva–Marie Persson, överåklagare vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum.
– De allra flesta som döms för brottet kommer med stor sannolikhet få en villkorlig dom kombinerad med böter, säger hon.
Enligt Eva–Marie Persson kommer det villkorliga straffet att förenas med en så kallad prövotid på två år.
– Återfaller personen i brott under den tvååriga prövotiden kan domen rivas upp och ändras. Köparen kan då dömas för det tidigare sexköpet plus det nya brottet och få en annan påföljd för den samlade brottsligheten.
– Det kan då bli fängelse men det är de nya omständigheterna som avgör. Skulle exempelvis personen dömas för ett nytt fall av sexköp och har missbruksproblem kan jag tänka mig att påföljden kan bli skyddstillsyn och behandling, säger Eva–Marie Persson.
Vad krävs för att den som döms för sexköp verkligen tvingas avtjäna ett fängelsestraff och att det inte blir villkorlig dom?
– Den som säljer sex befinner sig i de allra flesta fall i en utsatt situation. Personen kanske används i människohandel eller är inne i ett missbruk, något som köparna oftast är medvetna om och utnyttjar.
– Om polisutredningarna mer fokuserar på sådana försvårande omständigheter är det möjligt att det blir fler fängelsedomar. Sexköparen kan då även bli misstänkt för våldtäkt, uppger Eva–Marie Persson.
Även tidigare skulle polisen ha kunnat lyfta fram omständigheter som visar att sexsäljarna är utnyttjade. Ändå har det nästan aldrig blivit fängelsedomar. Vad säger att det blir en förändring nu?
– Polis och åklagare hade kunnat arbeta med den frågan, där har vi brustit. Men i och med att straffvärdet nu skärps ökar sannolikt polisens intresse för att lägga resurser på att kartlägga säljarnas utsatthet.
Hittills har sexkunder som erkänt brottet oftast sluppit framträda i domstol. De har istället fått ett strafföreläggande med böter vilket i allmänhet innebär en skriftlig hantering. Så kan det bli även i framtiden eftersom åklagare kan ge strafföreläggande vid villkorlig dom.
Tror du att lagändringen kommer att avskräcka från sexköp?
– Nej. Ett fåtal personer kommer att avstå för att de inte vill ta risken men de flesta har nog redan kalkylerat med att upptäcksrisken är låg, menar Eva–Marie Persson.
Om inte lagskärpningen avskräcker, vad är då meningen med den?
– Det är en markering att samhället ser allvarligare på brottet vilket kan vara normsättande och i sig fungera brottsförebyggande, anser Eva–Marie Persson.
Vad skulle förhindra sexköp?
– Att upptäcksrisken ökar. Det är i sin tur beroende av vilka resurser polisen lägger på detta. I och med det höjda straffvärdet tror jag att polisen avsätter mer resurser på att upptäcka sexköp. Dessutom håller polisen på att förbättra sina strategier för att bekämpa brottet.