Nu ska kompetensen inom vården höjas
Nu är det inte långt kvar tills Uppsala län med de fyra kommunerna Uppsala, Tierp, Östhammar och Enköping kan stoltsera med ett vård- och omsorgscollege. Målet är att öka statusen hos utbildningarna och att anpassa dem efter de kompetensbehov som finns inom branschen.
- Tänk om till exempel 40 procent av alla lärare skulle sakna utbildning. Det är otänkbart, säger han.
- Tanken med vård- och omsorgscollege är att folk ska ha rätt utbildning och att kommuner och landsting skall klara återrekryteringen när det behövs personal i framtiden. De som anställer skall också ha tillräckligt bra villkor att erbjuda. Folk skall vilja stanna kvar, säger Tomas Stavbom.
Det är Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) som har skapat begreppet vård- och Omsorgscollege. De har också fastställt ett antal kvalitetskriterier som anordnaren måste uppfylla för att få använda namnet.
Det som kvarstår innan det hela står helt klart, är att SKL i början på november ska testa om Regionförbundets ansökan håller. När den regionala certifieringen är klar måste de lokala gymnasieskolorna sedan få ett godkännande av SKL för att kunna sätta upp den officiella skylten.
Men vård- och omsorgscollege gäller inte bara de fyra nämnda kommunerna.
- De kommuner som saknar omvårdnadsprogram i dag kommer att kunna ansluta sig på sikt, säger Monica Söderström på Regionförbundet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!