När kanylen förs in i det vitpälsiga benet är det inte en tass som rör sig. Huskyn Xera ser in i mattes ögon och matte lägger lugnt kinden mot hennes nos.
– Att djurägaren utstrålar trygghet i undersökningsrummet är viktigt, säger veterinären Niclas Hellström på Hellströms veterinärmottagning i Svartbäcken, samtidigt som plaströret i hans hand färgas rött.
Xera har en juvertumör och skulle egentligen opereras i dag. Men när hon anlände till kliniken på förmiddagen stod det klart att det inte blir så.
– Hon har gått och blivit skendräktig, säger matte Carolin Holmkvist. Så nu är tuttarna fyllda med mjölk.
Xera får komma tillbaka en annan dag.
– Det har blivit många besök hos veterinärer nu. Och det kostar en hel del. Trots att hon är försäkrad landar det nog på runt 8000. Men vad gör man inte för sitt barn?, säger Carolin med ett leende. Jag får låna pengar av mamma.
Svenskarna lägger mer och mer pengar på vård av sina husdjur. Omsättningen för djurvård ökar varje år, berättar Maria Lundvall på branschorganisationen Svensk Djursjukvård.
– Vi både kan och vill vårda våra djur på ett nytt sätt, säger hon. I stora stycken får husdjur i dag samma vård som vi människor.
Utvecklingen känns igen på flera av de veterinärkliniker i Uppsala som UNT pratar med.
– Folk vill göra mer för sina djur. Och de blir mer och mer medvetna om alla metoder som finns, säger Madeleine Eilertsen på Rembackens djurklinik.
Enligt Linda Heintei på Ekebys djurpraktik handlar den större betalningsbenägenheten hos djurägarna mest om att det är praktiskt möjligt att göra mer för att rädda sitt djur.
– Behandlingarna är avsevärt bättre i dag jämfört med tidigare, säger hon.
Veterinären Lotta Bjerketorp på SLU:s djursjukhus ser en ny attityd hos djurägare.
– I dag följs ofta en dålig diagnos av frågan: Finns det någonting vi kan göra? Så var det inte förut, säger hon.
Tillväxten inom djursjukvården går hand i hand med siffror från försäkringsbolagen.
– Kostnaderna som vi ser på kundernas kvitton ökar med 7-9 procent per år, säger Pekka Olson på Agria Djurförsäkring.
Människans bästa vän, hunden, har länge setts som en familjemedlem. Det vittnar också försäkringsgraden om. Men på senare år har även katten fått högre status.
– För kattens del har vi sett en dramatisk ökning vad gäller antalet försäkringar. Katten har gjort en klassresa från råttfångare till fullvärdig familjemedlem, säger Pekka Olson.
Det håller kattägaren Christer Vennstrand med om. Hans katt Bruce genomgår en rutinmässig kastrering på Hellströms veterinärmottagning i Svartbäcken.
– Vi har haft sex katter men inte åkte vi till veterinären just någonting tidigare. Nu känns det annorlunda. Bruce är som ett barn för oss och ska ha samma vård som vi andra, säger Christer.
Veterinären Niclas Hellström tipsar Christer om ett foder som kan minska risken för att Bruce ska drabbas av urinsten. Även han har märkt av en ny betalningsvilja hos djurägare. Samtidigt menar att han att det finns en parallell utveckling.
Han berättar att han vid flera tillfällen under det senaste året hört om djurägare som valt att ta med sina hundar till länder där det är billigare att genomgå rutinoperationer.
– Det beror på att det är lättare att resa med djur inom EU idag. I dag finns inte längre något krav på att testa Ak-titer efter Rabiesvaccination och inget krav på avmaskning heller.
På veterinärmottagningen i Svartbäcken pryder ett rosa plåster hunden Xeras ben när hon går mot utgången på kliniken.
– Hon är tvååringens bästa vän så hon måste bli frisk, säger matte Carolin Holmkvist. Jag brukar säga att jag har fyra barn. Ett av dem råkar vara en hund.