Nu ska giftiga växten bort

Nu bekämpas jättelokan i Uppsala efter en rad larm om den giftiga växtens framfart. Över hela staden besprutas växterna med bekämpningsmedel.

Jätteloka hör egentligen hemma i Asien. I en stor del av Sverige påträffas jätteloka på bland andra kulturmarker och stränder och är på många håll tämligen allmän. Den är på snabb spridning.

Jätteloka hör egentligen hemma i Asien. I en stor del av Sverige påträffas jätteloka på bland andra kulturmarker och stränder och är på många håll tämligen allmän. Den är på snabb spridning.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2015-07-21 16:44

Videon är inte längre tillgänglig

Vid Flottsundsbron bekämpar Svensk markservice på uppdrag av kommunen ett av de hårdast drabbade områdena i Uppsala med bekämpningsmedel. Med andningsmask och full skyddsklädsel besprutas de över två meter höga växterna för att förgifta rötterna.

– Det här är något som vi gör akut och bara i absoluta nödfall, säger Niklas Tenje som är arbetsledare.

LÄS MER: Gynnsamt väder för giftig jätteloka

Vanligtvis gräver man upp jättelokan, eller skövlar den innan de hinner växa till sig och börjar fröa. Men efter årets utbrott krävdes alltså särskilda insatser.

– Det bästa är att vara ute i god tid och förebygga. Att ta dem redan år ett. Jättelokan är en tvåårig växt, den fröar alltså av sig efter två år. Och då rör det sig om tiotusentals fröer, som kan ligga kvar i marken i upp till sju år, säger Niklas Tenje.

Jättelokan innehåller en giftig växtsaft, vilket gör den extra svår att ha att göra med.

– Det är inte som med nässlor, bladen är ofarliga. Men växtsaften från stammarna kan ge brännskador som tar sex månader att läka, säger han.

De tror att växterna ska vara döda om runt tio dagar. Men efter det är det inte bara att forsla i väg växtresterna. Efterarbetet är lika viktigt.

– Vi kan inte lassa upp dem på ett öppet flak och köra i väg. Det är viktigt att inte sprida fröerna mer än nödvändigt.

Hur länge arbetet kommer att pågå är ännu osäkert. Kommunen har uppmanat Uppsalabor som ser jättelokan att höra av sig – det är sedan upp till gänget på Svensk markservice att rycka ut och bekämpa.

Niklas Tenjes mobiltelefon plingar till.

– Vi fick just in två anmälningar till, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!